Dissabte, 20 d'abril de 2024
onada de calor

El Govern prohibeix la sega fins dissabte per l’onada de calor

El president Quim Torra reitera les crides a la "responsabilitat i la solidaritat” de tota la població davant l’onada de calor i el risc d'incendi

Redacció 27 de juny de 2019 a les 19:04
Un helicòpter atacant un dels flancs de l'incendi de la Torre de l'Espanyol | ACN
El Govern ha prohibit la sega durant les properes 48 hores arreu del país. Ho ha anunciat el president Quim Torra en una compareixença davant dels mitjans, aquesta tarda, juntament amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà. Es tracta d'una mesura excepcional davant el virulent foc que crema des d’ahir a la Ribera d’Ebre. "No ens podem permetre que cap petita imprudència perjudiqui moltes feines", ha destacat.

Torra ha tornat a demanar "responsabilitat i solidaritat" a tota la ciutadania davant del moment "d'excepcionalitat climàtica" que viu Catalunya. Ha demanat que la gent no vagi a les muntanyes ni massissos i es mantingui la precaució i l'alerta. 

Així mateix, també s’ha prohibit l'accés als massissos de les Gavarres, Montserrat i Cadiretes a partir d'aquest vespre per l'alt risc d'incendis. Això se suma a la prohibició de l'accés a la serralada del Montsant i als Ports de Tortosa des de quarts de tres de la tarda d'aquest dijous, avançant així una acció que s'havia dit que es produiria el divendres. Des d'aquesta mitjanit tampoc es pot accedir al Montsec.

Els Bombers intenten controlar el flanc dret

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant a contrarellotge per controlar el virulent incendi de la Ribera d'Ebre, que ja ha arrasat més de 6.500 hectàrees. Els cossos d'emergència prioritzen controlar el flanc dret, i a hores d'ara comencen a controlar-ne la part sud i se centren en la part nord. Segons ha explicat Miquel Buch en roda de premsa a primera hora de la tarda, en la part sud del foc la tasca dels Bombers "comença a anar bé". 

Per contra, ara els efectius es dediquen a atacar el sector nord d’aquest flanc perquè hi ha sectors que podrien créixer. Precisament aquest és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part "d’una de les hipòtesis" d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu. El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució. A Maials (Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris. 
 

 14:47 
Reobren els accessos al Montsec, el Montsant, Montserrat i els ports de Tortosa. Ja es podia accedir a les serres de Gavarres i Cadiretes des de diumenge.

 14:46 
Buch: «Els bombers han salvat 15.000 hectàrees».

 14:46 
Els Bombers aspiren a extingir l'incendi de l'Ebre en les properes hores. El conseller Buch concreta en 5.050 les hectàrees cremades pel foc després d'una anàlisi aeri exhaustiu dels Agents Rurals aquest matí.

 17:06 
La Generalitat aixeca la prohibició de la sega, instaurada arran de l'incendi de l'Ebre. El Govern ha aprovat tornat a permetre-ho, després de l'estabilització i control de les flames que han cremat durant diversos dies a la Ribera d'Ebre. Tot i que es vigilaran encara les zones de més risc, les queixes dels pagesos i ramaders havien augmentat arran d'aquesta prohibició de poder segar. La Generalitat també ha reobert diversos massissos, el de Cadiretes i el de Gavarres, tot i que manté tancat al públic els del Montseny, Montsec, Montsant i Ports de Tortosa.

 16:51 
Bovera convoca els afectats per l'incendi perquè facin una valoració de les finques cremades. L'alcalde creu que la proposta de crear una borsa de terres ermes pot satisfer els boverins

 16:41 
Estabilitzat l'incendi de Talavera que ha cremat 40 hectàrees de vegetació agrícola. Hi continuen treballant 30 dotacions dels Bombers

 16:13 
Dos incendis a la Segarra obliguen els Bombers a activar cinc mitjans aeris i catorze de terrestres. El foc crema vegetació agrícola als municipis de Talavera i de Plans de Sió. En total els Bombers han destinat a la Segarra 5 mitjans aeris i 14 de terrestres. Protecció Civil ha aixecat la prohibició de sega aquest diumenge.

 13:16 
Suport massiu en només un dia al ramader que va perdre totes les ovelles per l'incendi de l'Ebre. La plataforma de micromecenatge recull 24.000 euros, més del que es demanava. 

 10:28 
Els Bombers preveuen donar per controlat l'incendi de l'Ebre aquesta nit. 45 dotacions terrestres continuen treballant per evitar revifades i es preveu que l'extinció tardarà encara uns dies.

 09:30 
Es preveu que els desallotjats per l'incendi de la Ribera d'Ebre puguin tornar a casa aquest diumenge. S'ha aixecat la prohibició de sega, així com les restriccions d'accés als massissos de Cadiretes i Gavarres

 08:15 
Reobren la C-12 entre Maials i Flix després d'estar tallada tres dies per l'incendi de la Ribera d'Ebre. La T-714, la T-2237, la T-703 i la C-233 segueixen tancades al trànsit.

 07:30 
Protecció Civil rebaixa a alerta el Pla Infocat i aixeca la prohibició de sega. Després de cremar 6.000 hectàrees durant tres dies, el foc ha millorat el seu estat aquest dissabte al vespre i ha permès que s'aixequi per a aquest diumenge la prohibició de sega, així com les restriccions d'accés als massissos de Cadiretes i Gavarres.

 22:06 
ÚLTIMA HORA. Els Bombers donen per estabilitzat l'incendi de l'Ebre. Ho ha anunciat aquest dissabte a la nit el conseller d'Interior Miquel Buch. Els agents treballaran durant tota la nit per remullar la zona cremada i així impedir possibles revifades, però es dona per estabilitzat.

 20:06 
Els Bombers ja tenen totalment perimetrat el devastador incendi de la Ribera d'Ebre, que ja afecta unes 6.000 hectàrees. Ho ha anunciat l'inspector de Bombers, Antonio Ramos, aquest dissabte al vespre, qui també ha afirmat que durant les properes hores -i previsiblement durant la nit- el foc es podrà donar per estabilitzat. 

Les tasques d'aquesta tarda han estat especialment importants per la contenció del conjunt de l'incendi, que durant el matí encara tenia un 10% de la seva àrea oberta. La forta calor i les elevades temperatures diürnes han causat, a més, fins a cinc revifades, que els bombers han aconseguit apagar. 

 20:04 
ÚLTIMA HORA L'incendi de l'Ebre ja està perimetrat al 100% i preveu quedar estabilitzat aquesta nit. Els equips d'extinció han aconseguit encerclar el foc per evitar que segueixi engolint hectàrees. Ho expliquen Aida Morales i Bernat Surroca.

 19:42 
«S'ha salvat allò que volia jo: la caseta, l'hort i les gallines». Alguns dels veïns amb propietats agrícoles afectades pel foc de la Ribera d'Ebre han pogut accedir a les seues finques i comprovar els efectes devastadors de les flames. Un reportatge de Sílvia Berbis.

 19:05 
VÍDEO La colpidora crítica d'un jove pagès arran de l'incendi de la Ribera d'Ebre

En un discurs penjat a la xarxa, denuncia l'abandonament del món rural per la falta d'atenció i demana solidaritat "perquè un dia és a Palma d'Ebre però demà pot ser a un altre lloc". Aquí pots veure el vídeo complet.

 18:10 

 16:28 

 16:12 

 15:58 

 15:58 
Bombers de Barcelona ha ampliat la cobertura a l'àrea metropolitana per reaccionar a qualsevol emergència que pugui sorgir a la zona. Aquest reforç s'ha previst davant la concentració d'efectius de Bombers de la Generalitat a l'incendi de la Ribera d'Ebre, que s'espera que estigui estabilitzat en les properes hores. Es tracta del protocol habitual en situacions d'emergència com l'actual, en què els Bombers de la ciutat mostren la seva disponibilitat per actuar en zones de l'àrea metropolitana.

 14:32 
Alcaldes i afectats per l'incendi de l'Ebre fan una crida als governs per aconseguir ajudes.

 13:36 
L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, demana que la zona de l'incendi sigui declarada catastrófica.

 13:35 
L'Ajuntament de Flix ha habilitat un punt d'informació i un telèfon perquè aquells que surtin les centre d'acollida segueixin informats de l'evolució del foc i de l'estat de les seves propietats.

 13:35 
Efectius de Protecció Civil accediran a les masies dels desallotjats tant aviat com rebin el vistiplau de Bombers. Faran fotografies i les mostraran als acollits a l'escola de Flix per assossegar la seva preocupació i que tinguin informació i elements per decidir si busquen alternatives.

 12:56 
L'inspector dels Bombers Antonio Ramos afirma que ja es té l'incendi perimetrat al 100%, tot i que encara hi ha un 10% del foc actiu: "L'objectiu és poder arribar al final del dia amb el 100% de l'incendi estabilitzat".

 12:54 
El conseller d'Interior assegura que durant aquest dissabte al vespre es decidirà si els veïns de les cases més allunyades del perímetre de l'incendi podran accedir als habitatges, tot i que en cas s'hi podran quedar a dormir.

 12:49 
Buch assegura que, fins el moment, els Bombers han seguit una estratègia "defensiva", tot i que a finals del dia ja preveuen "atacar" el foc per entrar en la fase d'estabilització: "Desitgem que en les properes hores puguin tirar endavant una tàctica molt més ofensiva per acabar matant l'incendi".

 12:49 
El conseller d'Interior, Miquel Buch, compareix després de reunir-se amb els equips d'emergències al centre de comandament de Vinebre, i explica que l'incendi continua "perimetrat" i "en camí de l'estabilització". Segons diu, durant el matí s'ha "reforçat l'estratègia" per estar preparats per les hores més caloroses del dia, que just comencen. 

 11:40 
Comença la recaptació de fons pel ramader que ha perdut 200 ovelles a l'incendi de l'Ebre. L'objectiu és aconseguir 20.000 euros que permeti refer l'explotació ramadera.

 10:52 

 10:51 

 10:51 

 10:11 
Els Bombers esperen poder confirmar la plena estabilització de l’incendi durant el dia d’avui. "Ara mateix tenim tot l'incendi perimetrat. Només un 10% està actiu. Això vol dir que tenim una sèrie de punts crítics que esperem controlar el dia d'avui", ha explicat el cap de l'operatiu, Antonio Ramos.

 10:11 

 08:57 
La situació meteorològica d'aquest dissabte es torna a preveure "dura" i es mostren prudents davant la possibilitat de represes. "No estarem tranquils fins a veure com evoluciona la tarda", ha dit David Borrell, cap de l'operatiu.

 08:57 
El cap de l'operatiu, David Borrell, ha destacat que s'han assolit els objectius marcats durant la nit, sobretot a l'últim terç del flanc dret on s'ha treballat intensament durant la nit per perimetrar-lo.

 08:56 
El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha confirmat a primera hora d'aquest dissabte al matí que el perímetre del foc està estabilitzat, s'ha mantingut en els 50 quilòmetres, però el 10% del foc segueix actiu.

 08:56 
"S'han assolit els objectius que ens havíem fixat per a la nit", han dit els Bombers a través de Twitter. De cara a dissabte, es preveuen encara condicions climàtiques molt dures, amb temperatures molt altes, malgrat que no tant com divendres. "Les properes hores seran crítiques", ha advertit el cos.

 08:06 
ÚLTIMA HORA Els Bombers aconsegueixen perimetrar l'incendi de l'Ebre. Els equips d'extinció treballen ara per estabilitzar el foc, que afecta unes 6.000 hectàrees i crema des de dimecres, i avisen que les properes hores seran "crítiques".

 22:39 
Jordi Sànchez demana suspendre les concentracions del cap de setmana a Lledoners per l'incendi de la Ribera d'Ebre
 

 22:09 
Extingit l'incendi del Montmell que ha afectat 2,9 hectàrees de pi blanc i matoll regenerat. L'origen ha estat un accident de trànsit d'un tractor que s'ha incendiat

 19:59 
"De cara a la nit som més optimistes però demà tornarem a estar en una situació complicada". Borrell explica que l'objectiu d'aquesta tarda era resistir el foc i ho confirma: "han resistit".

 19:58 
Els municipis de Catalunya que avui han superat els 40 graus

 19:58 
Els Bombers eviten que l'incendi de la Ribera d'Ebre creixi en extensió i són optimistes de cara a les properes hores

 19:20 
El doctor Josep Maria Soto, cap del SEM, explica que en aquests moments s'han fet 17 assistències durant els dies que ha durat el foc. D'aquestes, cinc han estat de Bombers, dels quals dos d'ells en situació menys greu. Han estat traslladats a l'hospital de Mora d'Ebre, on romandran en observació. "Han estat per lesions greus i totes elles relacionades amb les condicions de treball". 

 19:19 
Borrell: "Hem tingut cinc situacions de ferits a conseqüència de la calor, alguns evacuats amb helicòpters. Estem treballant en condicions dures".

 19:19 
El cap del dispositiu de Bombers: "La part estabilitzada està igual que al matí i la part activa és on hi ha represes i està descontrolada".

 19:18 
Borrell: "Demà la previsió no millora, avui hem arribat als 44 graus, però som optimistes. L'incendi està perimetrat igual que al matí. Ens feien por les represes descontrolades però s'ha mantingut sota control".

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació