Dimecres, 1 de maig de 2024
onada de calor

El Govern prohibeix la sega fins dissabte per l’onada de calor

El president Quim Torra reitera les crides a la "responsabilitat i la solidaritat” de tota la població davant l’onada de calor i el risc d'incendi

Redacció 27 de juny de 2019 a les 19:04
Un helicòpter atacant un dels flancs de l'incendi de la Torre de l'Espanyol | ACN
El Govern ha prohibit la sega durant les properes 48 hores arreu del país. Ho ha anunciat el president Quim Torra en una compareixença davant dels mitjans, aquesta tarda, juntament amb el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà. Es tracta d'una mesura excepcional davant el virulent foc que crema des d’ahir a la Ribera d’Ebre. "No ens podem permetre que cap petita imprudència perjudiqui moltes feines", ha destacat.

Torra ha tornat a demanar "responsabilitat i solidaritat" a tota la ciutadania davant del moment "d'excepcionalitat climàtica" que viu Catalunya. Ha demanat que la gent no vagi a les muntanyes ni massissos i es mantingui la precaució i l'alerta. 

Així mateix, també s’ha prohibit l'accés als massissos de les Gavarres, Montserrat i Cadiretes a partir d'aquest vespre per l'alt risc d'incendis. Això se suma a la prohibició de l'accés a la serralada del Montsant i als Ports de Tortosa des de quarts de tres de la tarda d'aquest dijous, avançant així una acció que s'havia dit que es produiria el divendres. Des d'aquesta mitjanit tampoc es pot accedir al Montsec.

Els Bombers intenten controlar el flanc dret

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant a contrarellotge per controlar el virulent incendi de la Ribera d'Ebre, que ja ha arrasat més de 6.500 hectàrees. Els cossos d'emergència prioritzen controlar el flanc dret, i a hores d'ara comencen a controlar-ne la part sud i se centren en la part nord. Segons ha explicat Miquel Buch en roda de premsa a primera hora de la tarda, en la part sud del foc la tasca dels Bombers "comença a anar bé". 

Per contra, ara els efectius es dediquen a atacar el sector nord d’aquest flanc perquè hi ha sectors que podrien créixer. Precisament aquest és un dels motius que han portat a ordenar el confinament dels habitants de Bovera (Garrigues). Segons Buch, la mesura s’ha pres per motius de seguretat i forma part "d’una de les hipòtesis" d’actuació marcades pels responsables de l’operatiu. El conseller ha insistit que no creuen que el foc arribi al nucli de Bovera, però que se n’ha decidit el confinament per precaució. A Maials (Segrià) s’ha recomanat el confinament de gent gran, embarassades, infants i persones amb problemes respiratoris. 
 

« Entrades més recents
 19:13 
David Borrell, cap del dispositiu de Bombers: "Estem assolint els objectius del pla d'acció d'aquesta tarda. Mantenim el foc, que no creix. Són bones notícies. Hem tingut una vintena de represes".

 19:08 
ACTUALITZACIÓ Miquel Busch informa que dos bombers han estat traslladats a l'Hospital de Mora per les condicions de treball. El conseller ha explicat que s'aixeca la prohibició de la sega entre les 21 hores i les 11 del matí.

 19:05 
Els animals del Zoo de Barcelona mengen fruita congelada per fer front a l'onada de calor. Durant l'estiu es renoven més freqüentment les zones de bany

 19:03 
Les temperatures es mantindran altes al llarg de la tarda. Ara mateix se superen els 40 graus en nombrosos municipis del territori: Alcarràs (43º), Lleida (42º), Artés (43.6º) i Mieres (44º). 

 19:02 
Un 20% de la superfície afectada per l'incendi s'ha salvat perquè està conreada. Unió de Pagesos es queixa per la prohibició de segar durant 48 hores.

 18:05 
El telèfon CatSalut Respon rep 123 trucades relacionades amb l'onada de calor. En un 72% de les trucades, s'ha requerit la mobilització d'un recurs, ja sigui un metge a domicili o ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), mentre que a la resta s'ha atès a les persones telefònicament.

 17:29 
Testimonis de l'incendi de la Ribera d'Ebre, a NacióDigital: «Patim sobretot pels animals, la casa es pot tornar a construir». Els recull Sofia Cabanes des de les Terres de l'Ebre.

 17:18 
Un incendi ha interromput durant mitja hora la circulació ferroviària de l'R4 de Rodalies entre els municipis de Molins de Rei i Castellbisbal, segons ha informat Renfe. El foc, principalment de matolls, estava a prop de la zona de vies. No hi ha hagut servei entre les 16.45 i les 17.15 hores, quan la circulació s'ha restablert. El tall ha afectat també la línia R8. La circulació ja està restablerta.

 17:17 
ATENCIÓ Circulació interrompuda entre Molins de Rei i Castellbisbal per incendi proper a la zona de vies.

 16:59 
Els Bombers han donat per estabilitzats els dos incendis originats a primera hora de la tarda d'aquest divendres a Montmell (Baix Penedès) i a Pallargues, al terme municipal dels Plans de Sió (Segarra). El primer ha començat arran de l'accident de trànsit d’un tractor a la TP-2442, que ha provocat l'encesa del vehicle i de part de la massa forestal del voral. A la zona de Pallargues, hi segueixen treballant 11 dotacions terrestres per afrontar un foc que ha cremat aproximadament una hectàrea de camp de conreu, segons informen els Bombers.

 16:54 
Els Bombers també han actuat en un punt proper a la C-31, a l'altura de Calafell. Un petit incendi de matolls ha obligat el Servei Català de Trànsit a tallar la circulació durant mitja hora. Al lloc dels fets s'hi han desplaçat dues dotacions de bombers.

 16:40 
Diversos focs arreu de Catalunya. El cos d'emergències també han treballat en un altre avís a Pallargues, a la Segarra, per un incendi agrícola ja controlat. A Rocallaura, a l'Urgell, un foc ha afectat part d'un bungalow de fusta però els bombers han impedit que arribés a la zona forestal.

 16:37 
Diversos focs arreu de Catalunya. Els Bombers treballen sense descans per extingir diversos focs declarats durant el dia. Han estabilitzat l'incendi a Montmell, on un tractor s'ha encès i ha acabat cremant massa forestal. Fins a dotze dotacions terrestres i altres dues aèries s'han desplaçat per extingir les flames. 

 16:29 
Els Bombers informen que han estabilitzat l'incendi a Montmell, on un tractor s'ha encès i ha acabat cremant massa forestal. Fins a dotze dotacions terrestres i altres dues aèries s'han desplaçat per extingir les flames.

 16:12 
MAPES La Ribera d'Ebre, la segona comarca més castigada pels incendis des del 1999. L'Alt Empordà és la comarca amb més hectàrees cremades els darrers vint anys. En Roger Tugas desgrana totes les dades i mapes.

 16:05 
Els Bombers també han treballat en un altre avís a Pallargues, a la Segarra, per un incendi agrícola ja controlat. A Rocallaura, a l'Urgell, un foc ha afectat part d'un bungalow de fusta però els bombers ha aconseguit evitar que s'obrís a la massa forestal.

 16:04 
El jutjat de Falset investiga l'origen de l'incendi de Ribera d'Ebre. Les indagacions de Mossos i Agents Rurals no apunten a cap autor però assenyalen hipòtesis sobre les causes del foc.

 15:44 
ÚLTIMA HORA. Un nou incendi a Montmell: un tractor s'ha encès i ha cremat massa forestal
 

 14:01 
Els Bombers treballen a contrarellotge per controlar l'incendi.

 13:50 
La calor toca sostre aquest migdia -amb temperatures que poden arribar als 44ºC a la zona- i els Bombers temen revifalles.

 12:38 
Quan s'acabarà l'onada de calor, un dels principals motius de preocupació dels Bombers? Encara queden uns quants dies... Ho detalla Laura Estrada.

 11:51 
​Advertència dels Agents Rurals: risc extrem d'incendi en un 20% del territori. Ho explica Laura Estrada des de la conselleria d'Interior, on aquest matí s'ha reunit el comitè tècnic per risc de foc.

 11:22 
VÍDEO Així recarreguen aigua els hidroavions a l'Ebre.

 11:07 
ÚLTIMA HORA L'incendi de l'Ebre ja afecta 5.700 hectàrees, segons informen Agents Rurals. 

 10:47 
Els Bombers lamenten que la meteorologia no jugui a favor dels treballs per extingir l'incendi. "La previsió és desfavorable, i ens costarà i patirem", ha declarat Antonio Ramos. 

 10:46 
El cap dels Bombers, Antonio Ramos, assegura que aquesta nit "no s'ha augmentat significativament el perímetre de l'incendi" i, malgrat que "continua actiu", l'evolució en el flanc esquerre i el primer terç del flanc dret és "favorable".  

 10:42 
Torra agraeix la tasca dels Bombers de la Generalitat i assegura que es va "en el camí correcte" per a l'extinció de l'incendi de l'Ebre, ja que s'estan "complint els objectius" prefixats. 

 10:41 
El president del Govern, Quim Torra, recorda -després de la reunió que s'ha fet durant el matí amb els alcaldes i membres de seguretat i emergències-, que aquest divendres és un dia "extrem", i demana a la ciutadania que compleixi els requisits de prevenció per evitar nous accidents: "Demanem i insistim en aquesta col·laboració". 

 10:05 
Els propietaris de les granges i els masos que consten al cens de l'Ajuntament de Flix poden tornar a les instal·lacions per alimentar els seus animals. El punt d'accés és el control dels Mossos d'Esquadra de la C-12, i el termini màxim per fer-ho és fins al migdia.

 09:46 
GUIA Vuit consells per combatre la calor durant la nit i aconseguir dormir bé. Aquí trobaràs diversos trucs per poder agafar el son a l'estiu si no tens aire condicionat.

 09:22 
El president del Govern, Quim Torra, recorda que aquest divendres és el dia "més fort de l'onada de calor" i demana a la ciutadania que "segueixi les instruccions" dels cossos d'emergències i seguretat.

 09:06 
Continuen les restriccions d’accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es manté la prohibició de la sega durant les properes hores. 

 09:03 
El conseller d'Interior, Miquel Buch, recorda que aquest divendres és el "pitjor dia" de l'onada de la calor, i ha demanat prudència i responsabilitat a la ciutadania perquè l'incendi de l'Ebre necessita "tots els efectius" sobre el terreny.

 08:56 
Durant la nit, aprofitant la remissió temporal del vent i la baixada de les temperatures, 400 efectius dels Bombers han treballat en l'extinció del foc de l'Ebre.

 08:53 
L’incendi de la Ribera d’Ebre ja no té fronts actius potents. Durant la nit s'ha pogut ancorar el perímetre a la carretera C-12, evitant el salt del foc cap a la zona d'Almaret, i s'ha tancat la meitat del flanc dret per evitar l'obertura cap a la Bisbal de Falset i el Montsant. També s'ha treballat al cap del foc per frenar-lo en la zona de camps de conreus a Llardecans. 

 08:53 
OPINIÓ «La sensació d'impotència que genera un foc enmig d'una onada de calor com l'actual haurà de comportar una reflexió»; l'article d'opinió de Xavier Graset sobre el foc de l'Ebre.

 08:28 
L'incendi de l'Ebre encara obliga a mantenir tallades cinc carreteres.

 08:28 
ÚLTIMA HORA Els bombers avancen en l'extinció de l'incendi de l'Ebre però descarten estabilitzar-lo aquest divendres. El cos d'extinció d'incendis tem que l'augment de les temperatures i el vent no els serà "favorable".

 08:26 
Continua l'alt risc d'incendi forestal a tot Catalunya. Us recordem aquí el mapa dels Agents Rurals per aquest divendres i la prohibició d'accedir a diversos massissos del país.
 

 08:14 
CRÒNICA «Vam sortir per cames»: el testimoni d'un treballador de la granja afectada per l'incendi de la Torre de l'Espanyol que devora hectàrees sense control.

 07:50 

 07:37 
DADES L'incendi de la Ribera d'Ebre ja és el segon més gran des del 1998; ho explica Roger Tugas

 07:20 
CRÒNICA «Veus que en un tres i no res et pots quedar sense res». Sofia Cabanes parla amb tres veïnes de Flix que han volgut ajudar els afectats per l'incendi de l'Ebre.

 07:03 
Ahir al vespre un bomber va ser ingressat per un cop de calor.

 06:44 
Arriben les primers bones notícies des de Vinebre. Els bombers han pogut encerclar i perimetrar el foc durant la nit, segons ha informat un portaveu del cos. La mateixa font explica que l'incendi encara no està estabilitzat i no es preveu que s'estabilitzi al llarg del dia d'avui.

 06:34 
Les temperatures afluixaran al llarg del cap de setmana. Continuarà el sol però les temperatures ja no arribaran als 40 graus.
 

 06:18 
Ahir es van marcar registres de rècord:
 

 06:17 
Hi ha un alt risc d'incendi forestal a tot Catalunya. Cal anar amb precaució. Us recordem aquí el mapa dels Agents Rurals per aquest divendres.
 

 06:15 
Avui serà un dia complicat a causa de la intensa calor, que arriba al seu pic. Els termòmetres s'enfilaran fins als 30 graus a la costa i poden sobrepassar els 40 a l'interior.

 06:07 
Bon dia, Continua l'incendi a la Ribera de l'Ebre. Durant la nit efectius dels Bombers han continuat treballant en les tasques d'extinció però no han aconseguit estabilitzar el foc. De moment, segons les últimes informacions, hi ha unes 6.000 hectàrees cremades.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació