Dijous, 25 d'abril de 2024
romànic

L'aplec de Mur dona el tret de sortida al centenari de l'arrencament de les primeres pintures del romànic català

El programa del centenari engloba un conjunt d'activitats que volen donar a conèixer uns fets que van suposar un punt d'inflexió en la protecció de l'art a Catalunya

Redacció 3 de maig de 2019 a les 09:11
Imatge de les pintures de Santa Maria de Mur | Ajuntament
L'estiu del 1919, la col·legiata de Santa Maria de Mur va viure uns fets que van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. El fresc de l'absis de l’església va ser arrencat i venut. Un pantocràtor del segle XII, que va acabar al Museum of Fine Arts de Boston (EUA), on segueix a dia d'avui.

Les de Mur van ser les primeres pintures del romànic català que van viure aquesta sort i per tal d'evitar la venda a l'estranger de més patrimoni, la Mancomunitat de Catalunya va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

L'aplec de Mur, que enguany se celebra aquest diumenge 5 de maig, dona el tret de sortida al programa d'activitats que diverses entitats públiques i privades han preparat en commemoració d'aquests fets. El director del MNAC, Pepe Serra, i el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, assistiran a l'aplec per presentar oficialment el programa, titulat Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures i emmarcat dins l'Any del Turisme Cultural 2019.

Un grup de periodistes i operadors turístics de Boston, ciutat on es troben els frescos originals, també seran a Mur el dia de l'aplec en el marc d'un recorregut organitzat entorn del romànic català. L'objectiu d'aquesta experiència és desenvolupar un producte turístic internacional amb l'art romànic català com a eix vertebrador.
 

Vista general del Castell de Mur i l'església de Santa Maria de Mur. Foto: Ajuntament


El de Mur és un dels aplecs més tradicionals i de renom de la zona, sent el seu tret característic la trobada de banderes dels pobles del Pabordat, aquells que antigament depenien de la Col·legiata de Santa Maria de Mur. L'acte serà presidit per les autoritats polítiques i eclesiàstiques locals. 

El programa

Entre la resta d'actes previstos destaca el debat, el 14 de setembre, entre Manel Vilar i Martí Gironell sobre les relacions entre col·leccionistes i institucions en l'arrencament de pintures. Vilar és autor del llibre Lluís Plandiura. El gran Col·leccionista, mentre que Gironell parla d'aquests fets en la seva novel·la Strappo. D'altra banda, el cap de setmana del 21 i 22 de setembre es representarà una peça teatral especialment escrita per a l'ocasió i que recrea l'arrencament de les pintures de Mur.

Mur: cent anys de l'arrencament de les pintures és una iniciativa conjunta de l'Ajuntament de Castell de Mur, l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Bisbat d'Urgell, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l'associació Pirineus.Watt, Peperepep Cultural i Cal Soldat. L'activitat s'emmarca dins de l'Any del Turisme Cultural 2019.
 

Consulta el programa sencer

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació