Dissabte, 27 d'abril de 2024
geologia

Tremp iniciarà en un mes les obres de la nova avinguda dels Temps Geològics

El passeig Pompeu Fabra es convertirà en un museu a l’aire lliure sobre les diferents etapes geològiques de la Terra

Jordi Ubach Llorens 11 de gener de 2019 a les 10:43
Fotomuntatge del futur passeig dels Temps Geològics, actual Pompeu Fabra | ICGC
Tremp iniciarà les obres, el proper mes de febrer, de l'avinguda dels Temps Geològics. Serà la readaptació de l’actual passeig Pompeu Fabra i consistirà en un museu a l’aire lliure sobre les diferents etapes geològiques de la Terra. Es tracta d’una iniciativa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Ajuntament de Tremp que pretén reforçar el Geoparc Conca de Tremp-Montsec, nomenat per la Unesco el passat mes d’abril.

En concret, es farà una intervenció en el paviment del passeig central utilitzant materials naturals dels Pirineus i rajoles que reproduiran el codi de colors de les diferents eres, representant la Taula Internacional dels Temps Geològics. El muntatge es completarà amb elements informatius sobre els moments geològics que han donat origen a algunes espècies i les extincions massives.
 

Així serà el futur passeig dels Temps Geològics de Tremp. Foto: ICGC


L’actuació, a més, s’allargarà al parc del barranc del Joncar, situat paral·lel al carrer de l’Acadèmia General Bàsica, on s’habilitarà un jardí geològic format per més d’una desena de grans monòlits, és a dir, columnes dels diversos tipus de roca representatius dels Pirineus. Entre el passeig dels Temps Geològics i el parc del barranc del Joncar s’instal·larà un element singular, tipus far, que relacionarà ambdós sectors.

La instal·lació de tots aquests elements geològics s’ha batejat com el Pirineus Geological Open Museum i explicaran, de manera didàctica, els materials que formen la serralada dels Pirineus i les seves edats geològiques.
 

Fotomuntatge del far que relacionarà les dos zones en projecte. Foto: ICGC


Objectiu: triplicar el pressupost

El president del Geoparc i alcalde de Tremp, Joan Ubach, ha explicat que la Diputació de Lleida ha doblat la línia d’ajuts al Geoparc, arribant d’aquesta manera als 100.000 euros. Ubach ha recordat que l’objectiu del Geoparc és gairebé triplicar el seu pressupost i passar, d’aquesta manera, dels 150.000 als 400.000 euros, amb l’objectiu de treballar per mantenir el nomenament de Geoparc Mundial.

El consistori té pendent reunir-se amb la Generalitat per mirar d’implicar econòmicament en el projecte, a banda del de Territori, als departaments d'Agricultura, Cultura i Empresa.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació