Divendres, 3 de maig de 2024
comiols

Presenten un projecte per Comiols que inclou una àrea dedicada al Geoparc

El traçat final no preveu la construcció de cap túnel ni l’estalvi real de temps, però posarà al descobert alguns dels tresors geològics del Pallars Jussà

Redacció 28 de desembre de 2018 a les 11:16
Aquesta ha estat la innocentada de Pallars Digital del 2018 | Arxiu
INNOCENTADA 28 DESEMBRE 2018

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha presentat a les principals institucions polítiques del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà una nova proposta per a la millora de la carretera de Comiols. El nou projecte inclou la construcció d'una àrea de servei dedicada al Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que posarà al descobert alguns dels “tresors geològics” del Pallars Jussà.

Aquest nou espai, d’uns 525 metres quadrats, inclourà servei de bar i restaurant així com dos benzineres -una a cada costat de carretera- i un petit supermercat amb productes bàsics. S’hi preveu, també, la instal·lació d’un seguit de plafons informatius amb vistes a la Conca de Tremp i la Conca Dellà des d’on es podrà contemplar algunes de les formacions geològiques més rellevants de la comarca, així com uns gronxadors infantils amb forma de turritela i uns banys inspirats amb l’Argenteria de Collegats.

El projecte compta amb el vist-i-plau de l’Agència Catalana de Turisme i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Segons el secretari de Turisme, Jaume Miramon, l'impuls econòmic per la zona serà “alt”. Un dels objectius, de fet, és difondre la riquesa geològica del Pallars entre els visitants, que són, realment, "els que donen vida al territori", segons ha assegurat. 

El 98% del traçat serà l'actual

Pel que fa al projecte viari, aquest consisteix en l’adequació i eixamplament de la carretera ja existent entre Isona i Folquer, pel coll de Comiols, que permetria millorar les prestacions de l'itinerari actual, així com la seguretat viària i la comoditat en la conducció. Permetria, a més, afavorir l'accessibilitat a l'Alt Pirineu i Aran pel Pallars. 
 

El port de Comiols és una de les principals vies d'accés a l'Alt Pirineu. Foto: Moisès Jordi


No obstant això, però, i segons els documents als quals ha tingut accés Pallars Digital, el projecte no preveu la construcció de viaductes ni túnels, motiu pel qual es pretén aprofitar el 98% del traçat actual. Tècnics del Departament de Territori han admès que el nou projecte no suposa un “estalvi real de temps”, però han indicat que la construcció de l’àrea de servei temàtica és “especialment idònia” pel visitant.

Impost addicional

Tot i els recels inicials, sembla que la proposta hauria convençut els representants polítics del Pallars. El projecte estarà finançat en un 85% per fons europeus FEDER, mentre que el 15% restant es preveu recaptar a través d’un impost especial que els Consells Comarcals pallaresos aplicaran de manera addicional a tots els veïns.

Miramon ha justificat aquesta decisió a l’aplicació del 155, que ha obligat la Generalitat de Catalunya, ha dit, “a buscar diners d’allà on sigui” per tirar endavant projectes “que revertiran en els ciutadans”, segons ha assegurat, ja que “s'atraurà més turisme”. Miramon ha afirmat que el que vol el Govern és que zones “subdesenvolupades” com el Pallars Jussà “esdevinguin un territori atractiu pel turista”. El projecte podria ser una realitat l’any 2022.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació