Dilluns, 29 d'abril de 2024
jocs olímpics d'hivern

Espanya obeeix el COI i permetrà als esportistes de Kosovo usar els seus símbols nacionals

La negativa inicial havia posat en perill la possibilitat de celebrar els Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu l’any 2030

Redacció 15 de novembre de 2018 a les 09:34
Una karateka kosovar (d'esquenes) competint al Mundial de Madrid | Comitè Olímpic de Kosovo
Espanya ha tancat la crisi oberta amb el Comitè Olímpic Internacional (COI) en relació als esportistes de Kosovo. I ho ha fet per la via d'acceptar les exigències de l'organisme olímpic. L'Estat espanyol garantirà que els esportistes kosovars que participin en competicions internacionals en territori espanyol emprin "els seus himnes nacionals, bandera i himne, d'acord amb el protocol olímpic", segons un comunicat emès aquest dimecres pel COI i pel comitè Olímpic Espanyol (COE). L'estat espanyol també garantirà que els atletes kosovars obtinguin el visat necessari.

L'acord exprés s'ha tancat només dos dies després que el COI llancés un clar ultimàtum a Espanya, amenaçant de promoure un "boicot" de les federacions internacionals perquè aquestes no concedissin l'organització de les seves competicions internacionals. La negativa inicial de l’Estat espanyol havia posat en perill la possibilitat de celebrar els Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu l’any 2030.

L'advertiment de l'organisme olímpic va arribar després que la setmana passada el govern espanyol impedís que els karatekes de Kosovo participessin en el mundial celebrat a Madrid amb la seva bandera i, fins i tot, amb el nom del seu país, havent de competir sota les sigles de la seva federació de karate (KKF), als dorsals, i de la Federació Internacional de Karate (WKF), als marcadors i als resultats oficials.

L'arrel del problema ve que Espanya és un dels pocs països europeus que no reconeix Kosovo com a estat independent. Sí que el reconeix plenament el COI, que ha destacat que, amb aquesta decisió, "els atletes de Kosovo tenen la garantia de poder competir en les mateixes condicions que altres atletes dels 206 comitès olímpics nacionals reconeguts pel COI".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació