Divendres, 26 d'abril de 2024
jaciments

El jaciment de Basturs conté un gran nombre de restes d'hadrosaures joves

Un article de la revista "Plos one" concreta les edats dels exemplars d'aquesta espècie de dinosaures que habitava el Pallars Jussà fa 70 milions d'anys

Redacció 6 de novembre de 2018 a les 10:47
Dues investigadores treballen al jaciment de Basturs Poble | ACN
Una recerca publicada recentment a la revista internacional Plos one revela la presència de molts exemplars juvenils de dinosaures hadrosaures al jaciment de Basturs Poble, situat al terme municipal d’Isona i Conca Dellà, el més important d'Europa d'aquesta espècie, la Pararhabdodon isonensis.

L'estudi que s'ha difós en aquesta publicació és el més complet que s'ha fet fins ara, a partir de més d'un miler de fòssils localitzats al jaciment, dels quals se n'han seleccionat 270. El jaciment de Basturs Poble compta amb una gran acumulació de fòssils en un mateix estrat geològic, el que es coneix en anglès com un bonebed (traduït com a llit d'ossos).

La investigació ha anat a càrrec de paleontòlegs de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Museu de la Conca Dellà, els quals han determinat l'edat en què van morir aquests individus a partir de diversos ossos localitzats de fa 70 milions d'anys. L'autor principal de l'article, Víctor Fondevilla, investigador de l'ICP i de la UAB, explica que la causa de la mort de l'espècie pot tenir a veure amb "una condició ambiental desfavorable, potser un període de sequera extrema".

La majoria d'hadrosaures eren joves

Els investigadors han analitzat l'interior dels fòssils per extreure'n informació sobre l'edat dels individus als que van pertànyer. "Podem tallar els fòssils i analitzar la seva estructura interna. Això ens dona molta informació sobre el cicle vital de cadascun dels animals", explica la professora de l'ICP, Meike Köhler, que ha fet un paral·lelisme amb l'estudi de les anelles de creixement dels arbres.

Amb aquest sistema, els paleontòlegs han detectat que al jaciment hi ha un gran nombre d'individus juvenils i, en una proporció menor, individus subadults i adults. En canvi, no s'han trobat individus acabats de sortir de l'ou. L'acumulació d'ossos de Basturs Poble representa una població natural d'herbívors, on els joves són més abundants. "També és possible que l'abundància de restes juvenils es degui a que són els individus més vulnerables davant d'una crisi", comenta Fondevilla.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació