Dissabte, 4 de maig de 2024
llengua

Tremp ret homenatge a Jordi Mir en un acte emotiu i multitudinari

L'Ajuntament de Tremp li ha fet entrega de la distinció com a Fill Predilecte de la ciutat

Jordi Ubach Llorens 5 de novembre de 2018 a les 16:23
L’alcalde, Joan Ubach, va fer entrega del títol a Jordi Mir | Jordi Uriach
L’Ajuntament de Tremp va retre homenatge divendres al filòleg, escriptor i activista cultural, Jordi Mir Parache, en un emotiu i concorregut acte a la sala de plens, on se li va concedir el títol de Fill Predilecte de la ciutat. L’alcalde, Joan Ubach, va fer entrega a Mir d’aquest reconeixement en un acte que va comptar amb la presència d’amis i familiars de l'homenatjat.

També hi van ser presents diverses entitats locals, entre elles tres que mantenen una estreta col·laboració amb Jordi Mir, com són la Societat Amics de la Muntanya (SAM), la Casa del Sol Naixent o l’Orfeó de Tremp, que abans de començar l'acte va interpretar la cançó trempolina La Conca de Tremp.

Durant els parlaments de les entitats, la presidenta de l’Orfeó, Helena Huguet, va destacar el paper de Mir en donar a conèixer aquest conjunt coral i consolidar-lo. Posteriorment, el seu company i amic de la SAM, Joan Castell, va parlar de diferents aspectes de la trajectòria de Jordi Mir, posant especial atenció a la seva faceta com a amant de l'excursionisme i coneixedor del territori català; Jordi Mir fou precisament un dels fundadors de la SAM (1964) i sempre ha estimat i portat al cor aquesta entitat.

Finalment, va oferir un parlament Xavier Baulies, també amic de Mir, fundador de la Casa del Sol Naixenet i cofundador del Premi Vent de Port, així com director de la Coral Polifònica de Tremp amb la qual Mir també ha col·laborat al llarg dels anys.

Jordi Mir va qualificar la seva distinció de Fill Predilecte com "un honor i una satisfacció” i va fer pal·lesa la seva “il·lusió” per haver rebut el reconeixement d’una ciutat "on he nascut i on m’hi he sentit sempre totalment vinculat”, ha assenyalat.

En el moment del seu parlament, Jordi Mir va aprofitar per cedir a l'Ajuntament de Tremp un llibre que va arribar a les seves mans a través de Pau Vila, el 12 de juny de 1977. Es tracta d'un document de l'any 1785 que recull informació sobre l'antic bisbat del Pallars a Catalunya i que es va editar i imprimir a Tremp per Pablo Gallifa. L'Ajuntament iniciarà els tràmits per formalitzar la donació i conservar aquest document històric i fer-ne divulgació.

Fill del raval de Tremp

Jordi Mir va néixer l’any 1935 a casa Teixidó, al barri del raval de Tremp. Quan tenia 15 anys la seva família es va traslladar a Barcelona i és allà on ha viscut, ha format la seva família i ha desenvolupat la seva carrera professional.

Ha destacat pel seu estudi de la vida i l'obra de Pompeu Fabra. Ha publicat nombrosos llibres de viatge i excursionisme i ha estat impulsor d’iniciatives com la creació del Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions. Forma part de la directiva d'Òmnium Cultural i el 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

El 2016 va rebre un homenatge de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i des d’aquell any és membre corresponent de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest mateix mes d’octubre ha rebut també el premi Pompeu Fabra de mans de la consellera de Cultura.

A més, al llarg de la seva trajectòria ha col·laborat amb nombroses entitats, activitats i publicacions. Tot plegat, sense oblidar les col·laboracions amb associacions de Tremp i la vinculació cultural i esportiva que hi ha tingut i hi manté. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació