Dimarts, 14 de maig de 2024
parc natural de l'alt pirineu

S'analitzen les accions de cooperació transfronterera al territori

En el marc del projecte GREEN, els gestors dels espais naturals pirinencs han visitat diferents intervencions al Parc Natural de l'Alt Pirineu en un seminari celebrat a l'Ecomuseu

Redacció 23 d'octubre de 2018 a les 11:21
Ferran Miralles al seminari celebrat a l'Ecomuseu | Territori i Sostenibilitat
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha acollit un seminari del projecte POCTEFA GREEN, que gestiona la Xarxa de Parcs Pirinencs, en el qual s'ha exposat l'avanç de les diferents accions del projecte i s'han visitat les intervencions realitzades en diferents àmbits del Parc Natural de l’Alt Pirineu. L'encarregat d'obrir la jornada ha estat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles. 

A la trobada hi han participat persones gestores de diferents espais naturals protegits de la serralada pirinenca per enfortir el coneixement dels territoris i entitats de la xarxa GREEN, debatre sobre els reptes de preservació i gestió dels espais naturals, i compartir el coneixement adquirit i les accions implementades en el marc del projecte.
 
Trepitjant el terreny
 
Durant el seminari, s'han visitat diferents actuacions dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu desenvolupades en el marc del projecte, com és el cas de la mollera de la Coma de Burg, on s’ha realitzat un tancat d’exclusió d’herbívors salvatges i domèstics per avaluar com afecten a l’estat de conservació d’aquest fràgil hàbitat.

També s'han visitat les accions de recuperació d’espais oberts de pastura en zones de matollar de bàlec i d’antigues zones de pastura que s’han anat arbrant de bedoll i ginebró, a Ginestarre. A més, la comitiva s'ha desplaçat fins als boscos de pi negre en sòl calcari d'Arcalís, on s’estan col·locant uns tancats d’exclusió de grans herbívors ungulats, per valorar la seva afectació sobre la regeneració del bosc i conservació de l’estrat de sotabosc de boixerola, aliment del gall fer.
 
Xarxa transfronterera
 
Treballar amb una estratègia comuna per afavorir la biodiversitat al Pirineu és el principal repte del GREEN, que forma part dels projectes europeus POCTEFA (Interreg) i que compta amb la participació de 18 socis. 
 
La iniciativa realitza diverses accions de conservació específiques per a cada parc. Pel que fa al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, s'han prioritzat accions per preservar els llacs i la seva biodiversitat, i el Parc Natural de l’Alt Pirineu s’ha involucrat en totes les accions per preservar la biodiversitat en ecosistemes forestals, agroramaders i humits.

El pressupost del GREEN és de 2,04 milions d’euros, dels quals 1,3 els financen els Fons Europeus de Desenvolupament Regional. Dels seus 18 socis, la Generalitat és la que disposa del pressupost més elevat, 268.283 euros, un 13,5% del total.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació