Divendres, 19 d'abril de 2024
goiat

El govern aranès diu que «ha quedat demostrat» que en dos dies es pot treure l'os Goiat del Pirineu

La captura de l'animal per canviar-li el collar GPS ha estat un èxit i s'ha realitzat en poc més de dues hores

Redacció 18 d'octubre de 2018 a les 09:33
Imatge del GPS emissor que Goiat porta en un collar | Territori
La captura dimarts de l'os Goiat per canviar-li el collar GPS es va realitzar en poc més de dues hores. La celeritat en l'operació i l'èxit de la mateixa han portat al Govern aranès a afirmar que "ha quedat demostrat" que en dos dies es pot treure Goiat de les muntanyes de Pirineu. El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient del Conselh Generau, Jose Enrique Arró, ha demanat que "s'agilitzi al màxim" la redacció del protocol d'intervenció i gestió d'ossos problemàtics als Pirineus per poder treure Goiat.

Arró ha sentenciat que "quan abans es retiri aquest animal de les muntanyes de l'Aran millor”. L'important ara és que Goiat està localitzat i té bateria al collar GPS per més de tres anys. Pel que fa a la metodologia de captura, aquesta era molt complexa i ha estat la primera vegada que s'ha fet al Pirineu.

Anna Servent, cap de l'àrea regional de l'Alt Pirineu dels Agents Rurals, ha explicat que prèviament a la captura de Goiat es van fer diferents simulacres i va ser el dia 12 d'octubre quan es va fer el primer intent. L'indret i la meteorologia van fer avortar aquest intent que es va repetir amb èxit el passat dimarts dia 16.

Ivan Afonso, tècnic de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran, ha narrat que aquest mètode de captura es fa servir al nord d'Europa en zones amb poc o gens densitat de bosc. Afonso ha explicat que des que es va localitzar l'animal i es va posar en marxa l'operatiu no van passar més de dues hores; uns 40 minuts per localitzar-lo i fer-lo sortir del bosc i tirar-li el dard anestèsic i menys d'una hora per apropar-se a l'animal per canviar-li el collar i fer-li un reconeixement i treure-li el dard.


L'animal al vespre ja havia fet petits recorreguts però no s'ha certificat la recuperació total de Goiat fins ahir al matí, quan es va comprovar la recuperació de l'os i els tècnics ja van veure que el plantígrad havia abandonat la zona. Aviat ja es començaran a tenir localitzacions GPS.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació