Dissabte, 27 d'abril de 2024
medi ambient

Prohibeixen el bany a l'estany de Montcortès

Les mesures aplicades busquen adaptar-se a la regulació de l'espai, considerat zona PEIN i dins la Xarxa Natura 2000

Ivet Eroles 16 d'octubre de 2018 a les 12:32
Estany de Montcortès | ACN
A partir d'ara estarà prohibit el bany a l'estany de Moncortès per poder seguir amb la regulació vigent. Per fer-ho possible s'han retirat els molls i s'han fet un seguit d’actuacions. L’espai que ocupa l'estany de Montcortès està declarat zona humida i està inclòs dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (espai MTC "Estany de Montcortès") i pertany també a la Xarxa Natura 2000. Amb aquesta actuació, l'Ajuntament del Baix Pallars s'ha adaptat a les normes que regulen aquests espais.

Entre les actuacions realitzades, s'han adequat les zones a l'aire lliure per la rebuda de visitants i la difusió dels seus valors, s'ha ordenat i restaurat la zona d'aparcament i també s'han col·locat cartells informatius. A més, s'han regulat els accessos i usos a l'estany i retirat els molls de fusta existents. Actualment, l'accés tan sols està permès des de la collada de Sant Antoni i des de la zona d'aparcament propera a l'antiga àrea d'acampada. A la resta de l'estany, l’accés a peu serà per ús dels ramaders o propietaris dels terrenys.
 
L'Ajuntament considera que la regulació millorarà la convivència. Foto: Casa Leonardo

Fonts municipals expliquen que el projecte d’ordenació i regulació dels usos públics a l’entorn de l’estany va néixer de la voluntat de l’ajuntament i del departament de Medi Ambient de regular els accessos de veïns, ramaderia i visitants a l’estany, informar als usuaris dels valors naturals de l’indret i de les pautes de comportament adequades per la conservació i millora de l’ecosistema, tot tenint en consideració aquells indrets que es volien preservar per la presència d’hàbitats i espècies de flora i fauna presents.

L'estany de Montcortès presenta un gran interès científic i paisatgístic. De fet, té alguns elements en comú amb l'estany de Banyoles i tots dos són sistemes lacustres excepcionals i de característiques úniques dins de Catalunya i de la Península Ibèrica. Segons el consistori, aquesta regulació no afectarà al turisme de la zona i facilitarà la convivència entre els diferents actors implicats, ja que part de la titularitat és municipal i també hi ha terrenys particulars.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació