Dilluns, 29 d'abril de 2024
El Pallars opina

Eleccions municipals

«No valen promeses a llarg termini: els camins els transitem cada jornada, les portes dels comerços les aixequem cada matí i la capitalitat de Tremp s’escola per les clavegueres»

Lola Abelló PlanasPallars | 20 de juny de 2023 a les 10:24
Amb la recent formació dels nous ajuntaments sortits de les urnes, girem la vista al dia 28 de maig d’enguany, el dia de les Eleccions Municipals.

Estàvem convocats totes i tots els ciutadans de cada vila, localitat, capital, ciutat i població per petita que fos, és la festa de la democràcia. En la papereta que introduïm a l’urna fem més que un simple gest, és la tria lliure que cada persona major de 18 anys fa sobre el govern que gestionarà la seva localitat i, escull aquella llista i els equips que li fa proposicions que més s’ajusten a les seves aspiracions, sobre tot a la persona que l’encapçala que serà l’alcaldessa o el alcalde. Perquè en les municipals, més que votar sigles o partits, es vota a la persona que creiem més capaç per presidir un ajuntament i que trobem més propera, la campanya es fa a peu de carrer i comprovant les necessitats dels veïns i veïnes.

Moltes vegades ens trobem en que les aspiracions són molt personals, individuals... ”el meu carrer, la meva escala, el meu...”. No obstant, totes s’han d’escoltar i fer una llista de prioritats en les que es puguin integrar el major nombre de peticions i que afectin al superior nombre de ciutadans. Això no sempre s’entén i amb les nostres individualitats no farem comunitat, cal fer un pas endavant i sortir del nostre confortable espai personal per pensar en els altres, posar-se en les seves sabates: entre tots i totes fem municipi. 

El mateix passa amb el govern de la localitat, el batlle o la batllessa és per a tothom, ha d’incloure els de les seves sigles i els què no ho son, fins i tot aquells que no l’han votat, aquest gest de generositat es té molt en compte quan dipositen el vot els veïns. Al moment de votar s’ha de fer amb la raó i analitzar tant el que s’ha fet, com allò que s’ha deixat de fer.

Hem passat una època a Catalunya, amb el procés, que s’ha votat més per les emocions i per les promeses de quimeres. El poble, no obstant, toca de peus a terra i la quotidianitat ens porta unes dinàmiques de necessitats immediates que s’han de resoldre al dia a dia, no valen promeses a llarg termini: els camins els transitem cada jornada, les portes dels comerços les aixequem cada matí i la capitalitat de Tremp s’escola per les clavegueres. El govern d’una ciutat o poble cal que tingui en compte que és un servei públic, l’ajuntament és de totes i tots, per tant és molt important anar a votar i així adquirim el dret de protestar.

Els que tenim una certa edat i hem viscut la nostra joventut en el franquisme, sabem el que costa adquirir aquest dret i és un llarg camí ple de dificultats que té l’inici en les Corts de Cádiz i acaba amb la Constitució de 1978, amb una fita molt significativa al 1931, en què es reconeix per primera vegada el dret a sufragi a les dones.

La meva mare em recordava cada elecció que “les dones hem d’anar a votar sempre, ens ha costat molt adquirir el DRET A VOTAR i aquest ens obra el camí de molts altres drets a les dones”.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Lola Abelló Planas
Nascuda a Barcelona (1949) i trempolina d’adopció. Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació, comença el doctorat en Lingüística i Comunicació i dedica tota la vida a l’Educació en diverses vessants: escola, recerca, televisió, ràdio i mestra a l’Escola Valldeflors fins a la jubilació. Implicada en el voluntariat des de l’AMPA de la seva filla a la presidència estatal, la CEAPA. Ara en l’Associació de Dones Rosa d’Abril i col·labora amb el Centre de Recursos i l'IEI. Ha estat regidora de l’Ajuntament de Tremp per Compromís per Tremp i actualment Secretària d’Educació, Universitats, Ciència i I+D+I del PSC Comarques de Lleida, Pirineu i Aran.
Més articles de l'autor
24/04/2024

Pensar en el territori

03/04/2024

Invertir en educació és invertir en futur

28/02/2024

Com millorar l'educació a Catalunya

10/01/2024

Llegir per gaudir, llegir per aprendre

05/12/2023

La cultura ens interpel·la a la memòria històrica

23/10/2023

Nadius digitals o orfes digitals

15/09/2023

Per un esport lliure de violències masclistes

20/06/2023

Eleccions municipals

04/05/2023

Seguim parlant d'energia

19/04/2023

Per què fer una marató de lectura de Roald Dahl?

Participació