Dimarts, 7 de maig de 2024
Fil directe

Eleccions, per fer què?

«Els comicis no s'usen com un mecanisme de participació o de resolució de conflictes públics sinó com una eina per esborrar o fer retrocedir adversaris»

Joan Serra Carné 16 de març de 2021 a les 20:45
"Hem de desmoralitzar la política: que la crítica a les idees diferents no impliqui la seva desqualificació moral". Escrivia Daniel Innerarity sobre els danys de la superioritat moral en la discussió democràtica, una reflexió oportuna en moments com els que vivim, en què els relats de partit ho amaren tot, fins al punt d'atorgar certificats d'"autenticitat en la representació del poble" -com constatava el filòsof a les pàgines d'El País- i també de condicionar els calendaris electorals a partir de discursos maniqueus. És en el context moralitzant i partidista que radiografia Innerarity, veu de referència quan es tracta de pensar la política -en l'expressió més àmplia del terme-, que afloren les acusacions de traïció i antipatriotisme, que serveixen per a tot. És traïdor i antipatriota qui parla sense atendre el discurs oficial, qui mina el relat de part, qui no s'alinea. Quan guanya el simplisme, s'empetiteix el debat públic.

I el debat públic es va desgastant a cop de decisions que no tenen com a ancoratge l'interès comú. En els últims dies, de decibels i agitació a la política espanyola, n'hem tingut mostres sobrades, des de la moció de censura fallida a Múrcia fins a l'avançament electoral a Madrid decret per Isabel Díaz Ayuso, passant pel salt de vicepresident a candidat de Pablo Iglesias. Són moviments que impliquen personatges de tot l'arc parlamentari i que tenen un denominador comú: ha pesat tot menys l'òptica del benefici ciutadà. I el sediment de fons que deixa l'empatx d'estratègia no convida a l'optimisme. Les eleccions s'han convertit en un comodí més en mans dels partits, perquè no s'usen com un mecanisme de participació o de resolució de conflictes públics sinó com una eina per esborrar o fer retrocedir adversaris.

Ayuso, sense rubor per vincular el seu futur a la suma amb l'extrema dreta -el PP només podrà tenir com a soci Vox-, ha mostrat en l'última setmana fins a quin punt les eleccions poden arribar a ser un instrument al servei de les sigles. Perquè la votació que proposa als madrilenys només persegueix un enfortiment de les pròpies posicions; ni tan sols està empeltada de la intenció de resoldre un plet tronat entre "comunisme i llibertat", si és que el lema pot arribar a tenir la categoria la plet. La iniciativa d'Ayuso, combatuda per la candidatura d'Iglesias en una altra jugada d'estratègia que s'explica des del filtre de l'interès de partit, no té com a intenció la confrontació serena de propostes polítiques. I això és verí per a l'essència del combat democràtic, perquè el desfigura.

La de Madrid és una expressió diàfana de la política que s'allunya de l'elector, perquè el tracta com un peó del qual se'n pot fer ús en lloc de servir-lo. Un exemple més, que té precedents i no només a la capital espanyola. La temptació creixent de lesionar el joc democràtic a partir de les prioritats partidistes hauria de fer saltar més alarmes. Eleccions, per fer què? Aquesta hauria de ser la pregunta que caldria formular-se abans de cada convocatòria precipitada. Si del que es tracta, esclar, és d'atendre el benefici de qui és cridat a les urnes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Joan Serra Carné
Redactor en cap de NacióDigital
Ha estat subcap de Política i cap de Societat al diari Ara, i també ha treballat a El 9 Nou. És autor del llibre Ada, la rebel·lió democràtica i coautor d'Enemics íntims, El part dels comuns i Tota la veritat sobre Plataforma per Catalunya. També ha escrit els llibres Viure. Jo també tinc càncer i Històries In_dependents. Col·labora en diversos mitjans audiovisuals. A Twitter: @jserracarne.
Més articles de l'autor
01/09/2021

El relat climàtic del Govern (II)

27/08/2021

El relat climàtic del Govern

12/08/2021

Messi i el deliri de Bartomeu

28/07/2021

La victòria de Simone Biles

20/07/2021

La mala memòria

22/06/2021

Auditoria dels indults

09/06/2021

I després dels indults?

26/05/2021

La càrrega ideològica de Marchena

19/05/2021

L'última oportunitat

12/05/2021

La desafecció

Participació