Divendres, 26 d'abril de 2024
truita de riu

​Alliberen els primers exemplars de truita criats als centres d'Escaló i Llavorsí

Prop de 300 exemplars s’han deixat anar al riu Noguera de Cardós en un tram de pesca sense mort

ACN 2 de juliol de 2018 a les 10:00
Un rural alliberant truites al riu Noguera de Cardós davant l’atenta mirada d'un nen | ACN
El passat divendres es van deixar anar en un tram de pesca sense mort del riu Noguera de Cardós els primers 300 exemplars de truita autòctona criats al centre d’alevinatge d’Escaló i Llavorsí. Aquests exemplars es van rescatar del canal de Sossís a causa de tasques de manteniment que s'hi havia de fer al mes de setembre passat. Durant aquests deu mesos s'han criat als centres del Pallars Sobirà amb un índex de supervivència per sobre del 75%.

Un dels punts forts d'aquests centres és que viuen a la mateixa aigua que després es trobaran al riu i se'ls alimenta amb menjar del tot natural. L’objectiu d’aquests centres d'alevinatge és repoblar els rius del Pirineu de truita autòctona, que la pesca torni a ser un dels esports més practicats al Pallars Sobirà i que porti turisme a la comarca.

Un dels objectius dels centres de Llavorsí i Escaló és reduir la mortalitat dels exemplars que es deixen anar als rius per repoblar-los i augmentar-ne la supervivència. Els alevins s'agafen del medi natural i es porten als canals d'alevinatge on es crien durant 8 ó 10 mesos en semillibertat, amb les mateixes condicions d'aigua i aliments similars als que es trobaran posteriorment al riu com cucs de terra o cucs de mosca.
 

Primer pla d’una truita autòctona que s'alliberarà al riu Noguera de Cardós. Foto: ACN


Ara, aprofitant la retirada de tots els exemplars de truita dels canals d'alevinatge s'aprofitarà per fer unes obres de millora al canal de Llavorsí amb l'objectiu posteriorment poder-hi fer educació ambiental i explicar in situ els sistemes aquàtics del Pallars Sobirà com la biologia de la truita i totes les espècies associades com la llúdriga, l'almesquera o les granotes.

El Pallars Sobirà és la comarca amb les truites autòctones més pures del país. Aquesta zona està catalogada com a Zona de Reserva Genètica de truites, per tal de garantir la conservació de la genètica de la truita autòctona. A la recuperació de les truites autòctones hi ha participat el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, les Societats de Pescadors, el Cos d’Agents Rurals i el Servei de Pesca Continental de la Generalitat de Catalunya.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació