Divendres, 26 d'abril de 2024
Raiers

​Quatre rais amb una vintena de tripulants tornen a baixar per la Noguera Pallaresa

Els raiers de la Noguera Pallaresa celebren el 40è aniversari de la seva Diada | Per commemorar l’efemèride han pintat un mural commemoratiu a l’exterior del pavelló poliesportiu

Redacció / ACN 2 de juliol de 2018 a les 09:40
Un dels rais un cop arribat al Pont de Claverol, vestit amb llaços grocs | ACN
Fidel a la tradició, el primer cap de setmana de juliol la Pobla de Segur ha tornat a reviure l'antic transport fluvial de la fusta per la Noguera Pallaresa. Una vintena de raiers amb quatre embarcacions de més de quinze metres han baixat els prop de sis quilòmetres que separen la presa de Sossís i el Pont del Claverol. Aquest any se celebra que fa quaranta anys que un grup de poblatans van tornar a fer baixar els rais pel riu com antigament amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica i posar en valor l'ofici de raier.

El president de l’Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Eduard Bastús, ha destacat que es tracta d’una edició molt especial perquè arriba als 40 anys i ha celebrat que la baixada està assegurada perquè des de ben petits els nens i nenes coneixen la tradició i les noves generacions s’hi segueixen implicant molt. Bastús ha celebrat que cada vegada més, la festa atragui a més espectadors provinents d'arreu de Catalunya i també de l'Estat.

Alguns dels visitants que han volgut veure aquesta tradició en primera persona han estat l'Enric Guilera, que ha vingut de Sant Cugat amb la seva dona i una parella d'amics i celebra que a la Pobla conservin les tradicions perquè si no, es poden perdre. La Laura Motrel i Raul Rico venen de Madrid i explica que han vingut per primera vegada a la Pobla de Segur perquè la cunyada de la noia viu a la Pobla. S'han volgut posar tant en el paper que s'han vestit com els raiers i destaquen que és "espectacular" que es conservin aquestes tradicions per mantenir la història.
 

Un dels rais sortint de la presa de Sossís. Foto: ACN


Històricament els raiers construïen embarcacions fetes de troncs i les conduïen riu avall per transportar la fusta des dels boscos del Pirineu fins arribar al mar al sud de Catalunya. Als anys 30 del segle passat, però, la construcció de preses i la millora de les infraestructures que van fer més rendible el transport per carretera van condemnar l'ofici a la desaparició. 

Per commemorar el 40è aniversari, durant el dissabte es va fer un mural commemoratiu dels Raiers al poliesportiu i aquest diumenge ha tingut lloc l'acte central de la festa amb la baixada de raiers. Les embarcacions han sortit a les 11.30h de la presa de Sossís i han començat a arribar a les 13h al pont de Claverol. Durant tot el trajecte, centenars de persones els han rebut amb crits d'ànim i aplaudiments. 

Una festa basada en la tradició

Un mes abans de la festa els raiers van a buscar al bosc les redortes de bedoll per lligar els troncs i tenir les embarcacions llestes per a la baixada. Ho fan seguint el mateix mètode que utilitzaven els raiers autèntics que es van dedicar durant segles a aquesta professió. Des de l'associació organitzadora es vol donar una visió global de l'ofici, des que es tallaven els arbres al bosc fins que la fusta arribava a les serradores de destí, passant per l'arrossegament i la lligada dels troncs.
 
Durant els descens els raiers segueixen la tradició de dirigir l'embarcació a la dreta i a l'esquerra cridant els pobles de Sossís i la Pobla, que queden a banda i banda del riu. A més, el rai no porta ni fre ni accelerador, sinó que va manat per la velocitat de l'aigua.

A finals dels anys 70 es va impulsar la festa per commemorar aquest antic ofici que actualment també té un espai museístic propi a la Pobla de Segur. El dia fort sempre és diumenge amb la baixada de les embarcacions pel riu Noguera Pallaresa però des de divendres s'han organitzat diverses activitats relacionades amb l'ofici de raier, el món de la fusta i l'aigua i àpats populars vinculats a la gastronomia pirinenca, amb actuacions musicals i teatrals. 

Enguany, la festa dels raiers va començar divendres amb la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. Dissabte va ser el torn de l'Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un bon esmorzar de forquilla per a tots els participants. A l'Espai Raier, s'han fet visites guiades i s'hi ha inaugurat l'exposició fotogràfica Els Raiers de Nargó. També dissabte es va lliurar la Ganxa d'Or a l'exconseller Lluís Puig, en reconeixement al suport que sempre ha donat als Raiers, a la diada i a la promoció de la tradició raiera en general.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació