Dissabte, 4 de maig de 2024
Sant Joan

Falles, fogueres i xollada d'ovelles, les propostes pallareses per aquest Sant Joan

Poblacions com Alins, Isil, Espot o la Guingueta d'Àneu celebren la tradicional baixada de falles | La Xollada d'Auvelles a Tisora de Sort, l'arribada de la flama del Canigó i les revetlles populars completen el menú de Sant Joan

Redacció 22 de juny de 2018 a les 08:46
El foc és el gran protagonsita de la nit | ACN
La nit de Sant Joan és una nit màgica, on el foc pren un gran protagonisme. Les fogueres són ben comunes arreu del país, però si hi ha un territori on la celebració de la nit més curta de l'any agafa un sentit especial és, sense dubte, el Pallars. Una parta de "culpa" la tenen la baixada de falles, que antigament estaven relacionades amb el culte primitiu que es feia per agrair als déus l'èxit de les collites, la fecunditat i l'arribada del bon temps just en el solstici d'estiu. 

El ritual fallaire arriba al punt més àlgid la nit de Sant Joan. Després de la baixada de la Pobla de Segur, arriba el torn d'Isil, Alins, Espot o la Guingueta d'Àneu. Les d’Isil són les més importants i les que s’han anat fent ininterrompudament des de temps ancestrals. És una festa de culte al foc en la que es baixen per la muntanya troncs encesos fins al centre del poble, on espera la falla major a la Plaça.

Finalment tenen lloc a la plaça, al voltant de la falla gran, les danses tradicionals: la marxa dels fallaires, el ball de bastons, el Ball Pla i la Bolangera. Per a la gent d'Isil, la nit del 23 de juny és sens dubte la més important de l'any i atrau fins al poble milers de visitants que s'acosten per viure l'espectacularitat i la màgia de les Falles. 
 
On també tindrà lloc aquesta tradició és al poble d'Alins, que també aplega un gran nombre de visitants, fet que any rere any porta els hotels i allotjaments a penjar el cartell de complert. En aquesta població, les falles es baixen en dos descensos simultanis. El que es fa des del turó de Sant Quirc d'Alins és obert a tothom, i per on hi baixaran fins a 250 falles guiats per 25 fallaires de l'Associació de Fallaires. L'altre descens es des del Botanal, on baixaran un grup de 50 fallaires experimentats.

29a Xollada d'Auvelles a Tisora

Un altre dels al·licients que es viurà per Sant Joan és la nova edició de la tradicional Xollada d'Auvelles amb Tisora de Sort. L'objectiu d'aquest esdeveniment és recuperar i difondre un ofici antic i tradicional. Amb els anys ha esdevingut una cita ineludible de la diada de Sant Joan a les contrades pallareses. Tant és així que durant el diumenge 24 de juny se celebrarà la 29a edició. 
 

L'acte reivindica l'ofici antic dels xolladors. Foto: Ajuntament de Sort


La jornada, que comptarà també amb una fira de productes artesans, estarà amenitzada per per cantaires de la Banda del Peirot, que interpretaran cançons típiques d'aquesta festa i recuperades de la memòria popular. 

La flama del Canigó i les revetlles populars

Són moltes les poblacions catalanes que durant la revetlla de Sant Joan acolliran l'arribada de la flama del Canigó, que simbòlicament unirà totes les localitats catalanes. Una unió que aquest any arribarà a Hamburg, Brussel·les, Ginebra i Edimburg, les ciutats on viuen els polítics catalans a l'exili. 


Al Pallars, la flama entrarà pel Port del Cantó de la mà del Club Ciclista Sort. Està previst que a les cinc de la tarda arribi davant de l'Ajuntament de Sort, on els alcaldes del territori rebran la flama i, acompanyats pels voluntaris d'Ómnium Cultural, la portaran fins a l'estàtua del General Moragues. Allà es llegirà el Manifest, abans que la flama continui recorrent les carreteres pallareses. 

L'entrada a la capital del Pallars Jussà també serà dalt d'una bicicleta, aquest cop a càrrec de la Unió Ciclista de Tremp que la portaran fins a la Plaça Capdevila. En aquest punt, la flama anirà passant per les mans de representants de les entitats de la ciutat que recorreran els carrers de la ciutat fins tornar a la Plaça Capdevila, on es llegirà el manifest. 

La part més festiva arribarà a la nit amb les revetlles populars. A Tremp, l'associació juvenil t25620 i la Comissió de Festes organitzen un any més la revetlla de Sant Joan, amb sopar i festa populars, que comptarà enguany amb les actuacions dels discjòqueis Oriol Garcia, Ernest Codina i Aitor Cazalilla. 

L'inici de l'estiu

La nit de Sant Joan marca l'inici de l'estiu, tot i que meteorològicament parlant ja va arrencar el dijous 21 de juny. Segons la Diputació de Lleida, està previst que el Pirineu i les Terres de Lleida acullin 610.000 turistes que faran 1.750.000 pernoctacions. El turisme actiu podria mantenir un creixement de les activitats d'entre un 3 i un 5% més que l'any passat per les bones condicions que presenta la temporada.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació