Dilluns, 29 d'abril de 2024
música

El FeMAP tornarà a omplir de música antiga 11 municipis pallaresos

La Pyrenaeus Ensemble i les sopranos Maria Hinojosa i Arianna Savall formen part d’un cartell que compta amb més de 50 concerts, 17 dels quals al Pallars

ACN 21 de juny de 2018 a les 10:04
Imatge de la presentació del FeMAP d’aquest dimecres | ACN
El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), que se celebrarà del 29 de juny al 26 d’agost, tornarà a omplir de solistes i grups prestigiosos del gènere 37 municipis de les comarques pirinenques, d'Andorra i de la Catalunya Nord. En total s’han programat més d’una cinquantena de concerts, 17 dels quals tindran lloc en 11 municipis pallaresos.

L'Escolania i la Capella de Música de Monsterrat obriran el programa a la Seu d'Urgell amb composicions de Joan Cerelols el 29 de juny i la Pyrenaus Ensemble interpretarà les Quatre Estacions de Vivaldi, aquest cop a Ripoll, a Bellver i al llac d'Engolasters d'Andorra.

La Vall de Boí serà l’escenari que acollirà el primer concert de la soprano María Hinojosa, que també actuarà a Salàs de Pallars i a Llanars, del 13 al 15 d'agost. A més, el Cor de Noies de l'Orfeó Català interpretarà Ressons de l'antiga Europa a Tremp i a Berga, The Illyria Consort portarà Tresors vienesos a Escalarre i Berga i Locus Desperatus permetrà un viatge al passat a la col·legiata de Mur amb La música a la capella reial de Martí l'Humà.

El cartell es completa amb la música del segle XIII d'Eduardo Paniagua i amb l'actuació de la violoncel·lista Amparo Lacruz, que comptarà amb l'acompanyament de la companyia catalana de dansa contemporània Mar Pelo. La vuitena edició del festival tornarà a combinar música, patrimoni i turisme fent del paisatge i de l'espai on es desenvoluparan el concert un reclam per al públic, en l'any internacional del turisme cultural. 
 

Imatge darxiu duna actuació duna edició anterior del FeMAP. Foto: FeMAP


“En un any on no hi ha eleccions municipals, hi ha cinc municipis nous, cosa remarcable”, ha assegurat el director del festival, Josep Maria Dutrèn, durant la presentació del FeMAP als mitjans. Els municipis que s’incorporen a la trentena que repeteix són Vilanova de Banat, Massaners, Bellver de Cerdanya, Llavorsí i Pesillà de la Ribera, de la comarca del Rosselló, a la Catalunya del Nord.

Un creixement que, no obstant això, no s'ampliarà al Pirineu occidental i a la Franja, per les "relacions difícils" amb les administracions estatals i perquè ja hi ha festivals de música antiga a la zona. "No volem trepitjar altres iniciatives", ha remarcat Dutrèn, que ha apuntat a la Catalunya Nord com la "prioritat" pel que fa a l'expansió territorial futura del FeMAP. 

En aquesta edició i com a novetat, el FeMAP oferirà les anomenades Escapades Musicals amb activitats complementàries als concerts, des de visites guiades fins a passejades per l’entorn natural. D'altra banda, l'organització ha seguit apostant per la gastronomia local amb Gastro Films, on es maridaran productes de la zona amb la projecció d'un documental. 

Denominat un “festival d’especial interès cultural", les administracions públiques catalanes i andorranes donen suport financer al FeMAP, que compta amb un pressupost de 450.000 euros i que va rebre l'any passat 4.700 persones. "Hem de ser-hi tantes edicions com sigui possible", ha dit Xavi Díaz, director de l'Institut Catala d'Empreses Culturals que ha destacat la capacitat de dinamitzar culturalment i turística el territori dels Pirineus "posant d'acord" tres països, tres diputacions i 37 ajuntaments.
 

Consulta la programació del FeMAP 2018
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació