Dijous, 25 d'abril de 2024
Perseguits i Salvats

L’exposició del projecte «Perseguits i salvats» s’estrena a Tolosa de Llenguadoc

La mostra, que es podrà visitar fins al 27 de juny, s'ha inaugurat aquest dimarts a l'Espace du Judaisme de la ciutat francesa

Redacció / ACN 6 de juny de 2018 a les 11:38
Imatge de la presentació de l’exposició | ACN
L'Espace du Judaisme de Tolosa de Llenguadoc ha estrenat aquest dimarts l'exposició Perseguits i Salvats. No volien que existíssim, que forma part del projecte que impulsa la Diputació de Lleida per a la recuperació de la memòria del pas pel Pirineu de milers de jueus que fugien de l’Holocaust durant la Segona Guerra Mundial.

La mostra, que es podrà visitar fins al proper 27 de juny, parla dels viatges a peu que van haver de fer per aconseguir viure en pau i de l'ajuda desinteressada que van rebre per part de diverses persones residents a les comarques pirinenques.

En l'acte d'inauguració, que ha comptat amb la participació del màxim representant de l’Associació Hebraïca-Toulouse, Maurice Lugassy, el president de la Diputació de Lleida, Joan René, ha destacat el fet que aquesta ciutat del sud de França sigui la primera en acollir-la, ja que, ha dit, "Occitania forma i ha format part tradicionalment de la nostra realitat territorial".

El testimoni de diversos jueus que expliquen com, durant la Segona Guerra Mundial, van haver de creuar a peu el Pirineu de Lleida per garantir que no serien perseguits per la barbàrie nazi conforma l’element principal de l’exposició. Reñé ha afegit que l’objectiu de la mostra és donar “aquest valor moral i humà a uns fets coneguts però molt poc explicats”.

L’exposició viatjarà en els propers mesos per diverses ciutats catalanes i estrangeres fins arribar, el proper mes de desembre, a Tel Aviv (Israel). La mostra s’articula en cinc parts, una d’elles dedicada a la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar els que fugien de l’Holocaust. Mentre, un altre apartat parla dels detonants que van disparar les alarmes entre el poble jueu. Un més es centra en els mètodes de repressió i els dos darrers tenen a veure amb el context històric dels Pirineus i l’Estat espanyol.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació