Dilluns, 15 de juliol de 2024
mines

​Una empresa es proposa extreure wolframi i or a l’Alt Àneu

De moment està realitzant exploracions com a pas previ per a l’explotació minera en aquesta zona propera al Port de Salau

ACN 1 de juny de 2018 a les 10:16
L’extracció de wolframi i or pot ser una realitat al Pallars | ACN
L’empresa Neometal ha iniciat els passos per poder extreure wolframi (també conegut com a tungstè) i or al Parc Natural de l’Alt Pirineu, concretament a la zona de Salau. De moment estan en la primera fase de projecte, és a dir, la de demanar el permís per fer la recerca. Mentrestant, fan exploracions geològiques recorrent el territori a peu o mirant-lo a través de fotografies aèries per redactar una memòria ambiental. Aquest és el pas previ per a obtenir el permís per la investigació minera en la qual ja es realitzarien sondatges per conèixer si hi ha reserves en profunditat.

Un cop obtinguts els resultats i els permisos necessaris és quan es portaria a terme l'explotació de la mina. A l'altra vessant dels Pirineus s'està treballant en el mateix sentit, però l'empresa ja està més avançada donat que solament s'hauria de reobrir la mina de Salau que va estar en funcionament entre l'any 1971 i 1986 i va ser una de les de major concentració de wolframi a escala mundial. Actualment, el wolframi és un mineral estratègic per a la Comunitat Europea.


Els responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu són conscients que aquesta empresa vol treballar en una zona ambientalment molt sensible, amb diverses espècies de flora i fauna protegides, com l’ós bru, i per aquest motiu avaluaran detalladament el projecte abans de concedir els permisos. 

La zona del port de Salau és coneguda per la trobada occitano-catalana que se celebra cada primer diumenge d'agost per reivindicar els vincles històrics i veïnals dels dos territoris. Històricament la trobada servia per reclamar el túnel de Salau.
 

Imatge darxiu duna edició de la Pujada al Port de Salau. Foto: Serni Ros


L’Ajuntament d’Alt Àneu, municipi on pertany la zona on es vol investigar la presència de wolframi, està al corrent del projecte, però indica que han de ser altres organismes superiors els encarregats d’autoritzar els permisos com Medi Ambient o la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial.

Què és el wolframi?

El wolframi metàl·lic s'utilitza en bombetes, contactes elèctrics, elèctrodes i elements de calefacció. També s'utilitza en aliatge amb l'acer per tal de millorar-ne la duresa. A la indústria electrònica es troba en microxips i en líquids per a pantalles. En la indústria química l'òxid de tungstè s'utilitza com a catalitzador en la refinació del petroli i per extreure el sofre i el nitrogen de productes bases del cru.

El wolframi, també conegut com a tungstè, és un element químic amb el símbol W i el nombre atòmic 74. El tungstè només es troba a la Terra combinat en compostos químics. L'element pur té unes característiques físiques fortes, especialment el fet que té el punt de fusió més alt de tots els metalls sense aliar i el segon més alt de tots els elements després del carboni. També és remarcable la seva alta densitat, 19,3 vegades la de l'aigua. Aquesta densitat és lleugerament superior a la de l'urani i un 71% més que la del plom.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació