Dilluns, 29 d'abril de 2024
Allaus

Els Bombers demanen extremar la seguretat per evitar accidents a la muntanya

El cos de la Generalitat ja va alertar fa pocs dies que el perill augmenta si es practica l'esquí per fora de les pistes.

Redacció 23 de març de 2018 a les 13:54
Els Bombers alerten que el perill augmenta si s'esquia fora de pistes | Ivan Sanz
Els Bombers de la Generalitat demanen extremar les mesures de seguretat en les activitats al medi natural durant aquesta Setmana Santa. Ho fan destacant, sobretot, l'alt risc d'allaus que es registra en diferents punts del Pirineu. El cos de la Generalitat ja va alertar fa pocs dies que el perill augmenta si es practica l'esquí per fora de les pistes. 

El responsable del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, Guillem Amorós, ha participat aquest divendres en un workshop dins el projecte europeu Recerques, rescats i resposta mèdica en les emergències. Amorós ha explicat quines són les mesures i els consells de seguretat a tenir en compte quan es fan activitats al medi natural. 

Durant els períodes de vacances és habitual que hi hagi més mobilitat i un augment de persones que practiquen activitats al medi natural, fet que sovint va acompanyat d’un increment en el nombre de rescats que duen a terme els Bombers de la Generalitat.
 
És per això, i davant d’aquests dies de Setmana Santa, en els qual conflueixen practicants d’activitats de tot tipus, que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) vol insistir en la importància de seguir unes mínimes mesures de seguretat. I és que amb “Planificació, preparació, previsió i precaució”, es podrien evitar molts dels accidents.
 
Aquest any s’ha de prestar especial atenció a l’hora de fer esports hivernals, ja que s’ha produït un increment molt destacat de la precipitació en forma de neu i aquest fet pot condicionar l’activitat.
 
Al llarg dels dies festius de l’any passat (de divendres Sant fins a dilluns de Pasqua) els Bombers de la Generalitat van atendre 33 serveis al medi natural: 24 rescats de muntanya, 8 recerques i 1 rescat fluvial. Val a dir que, malgrat haver notat un lleuger descens respecte a l’any 2016 (en què se’n van registrar 35), són dies d’increment, i moltes vegades simultaneïtat, en aquests tipus d’actuacions.
 
Cal destacar que aquest any 2018, des de l’1 de gener i fins el 15 de març, els Bombers de la Generalitat ja han realitzat 173 serveis al medi natural, dels quals 109 han estat rescats de muntanya. La comarca on s’han fet més actuacions al medi natural ha estat la Val d’Aran, amb 18 serveis, seguida del Baix Llobregat i el Bages, amb 16 i 13 serveis respectivament.

L’avís arriba després que dos treballadors del Centre de Recerca d’Alta Muntanya de la Universitat de Barcelona perdessin la vida sorpresos per una allau mentre realitzaven un treball de camp a la Vall d’Aran. Un tercer membre de l'equip va resultar ferit crític. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació