Diumenge, 19 de maig de 2024
nevada

La nevada puja de cota i es redueixen a set les carreteres afectades al Pallars

L’episodi de neu finalitza i Protecció Civil desactiva el pla Neucat per la millora de la situació | El Pallars rep amb “alegria” una de les nevades més importants dels darrers anys, especialment al Pallars Jussà | La neu s’ha deixat veure a totes les cotes amb gruixos que superen els 15 centímetres

Jordi Ubach Llorens 28 de febrer de 2018 a les 20:01
Una màquina llevaneu netejant la carretera entre Tremp i la Pobla de Segur | ACN
Tot i que ha arribat més tard del previst, la nevada ha acabat fent acte de presència aquest dimecres a les comarques pallareses. Aquest matí la gran majoria de les poblacions s’han llevat sota un mantell blanc de diferents gruixos segons l’indret. La nevada ha persistit fins ben entrada la tarda, quan ha pujat la cota i les precipitacions s’han convertit majoritàriament en aigua.

Poblacions com Tremp, Sort o la Pobla de Segur han despertat aquest matí amb entre 5 i 10 centímetres de neu als seus carrers. Ha estat a primera hora quan Protecció Civil ha passat a emergència el pla Neucat davant la situació que es preveia en el conjunt del país. A mesura que ha avançat el matí i fins al migdia la nevada no s’ha aturat i els gruixos han anat augmentant progressivament, fins gairebé assolir els 20 centímetres a les capitals pallareses.
 

Un operari municipal retirant la neu dels carrers de la Pobla de Segur. Foto: ACN


La neu caiguda, com era d’esperar, ha provocat els seus problemes. Si ahir ja es van suspendre preventivament totes les línies de transport escolar d’arreu del país, la neu i el gel han obligat a circular amb cadenes per més d’una desena de carreteres del Pallars. A més, aquest matí un arbre ha caigut a la carretera C-13 aquest matí, a Cellers, i ha provocat el tall de la via. Els Bombers han estat treballant per retirar-lo de la carretera. 

A les vuit de la tarda les cadenes ja només eren necessàries per circular per set carreteres al Pallars. Són la C-28 al Port de la Bonaigua, la N-260 al Port del Cantó i de Senterada al Pont de Suert, la C-1311 entre Tremp i el Pont de Montanyana, la C-147 entre Esterri d’Àneu i Alós d’Isil, la L-504 de Llavorsí a Tavascan, la L-510 a la Vall de Cardós i la L-511 a Abella de la Conca. Per seguir l’estat complet i actualitzat del trànsit podeu fer-ho en aquest enllaç
 

Una imatge bucòlica de Sort, aquesta tarda. Foto: Bernat Baylina


A banda de les afectacions viàries, algunes escoles pallareses no han obert avui les seves portes i han donat festa als seus alumnes, que ho han aprofitat per jugar i gaudir de la neu caiguda. A més, al migdia, Protecció Civil ha activat la prealerta per risc fort d’allaus a les zones de la Ribagorçana-Vall Fosca, la Pallaresa, el vessant nord del Cadí i el Prepirineu.

Alumnes sense classe

El Departament d'Ensenyament ha xifrat en 87.563 el nombre d'alumnes afectats pel tancament de 298 escoles catalanes. Protecció Civil va anunciar dimarts que s'anul·laven totes les línies de transport, que sumen 1.380 a totes les demarcacions i que han deixat uns 37.700 estudiants sense aquest servei pel temporal de neu.

Aquestes són les darreres dades facilitades pel Departament sobre les afectacions als centres catalans. Per demarcacions, a Lleida, han tancat 85 escoles deixant 3.500 alumnes sense classes.

Crida a no baixar la guàrdia

Tot i la millora del temps, Protecció Civil ha fet una crida a no baixar la guàrdia davant un episodi de nevades que es podria allargar encara fins aquesta matinada, segons les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya. El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha agraït a la ciutadania que estigui actuant "amb molta responsabilitat" i que hagi fet cas a les recomanacions de les últimes hores per evitar riscos, sobretot en la mobilitat.

Cap a les 6 de la tarda Protecció Civil ha donat per finalitzat l’episodi de neu i ha passat a alerta el pla Neucat, que estava en fase d’emergència, per la millora de la situació. A les 19:45 hores de la tarda ha desactivat el pla Neucat per complet.
 
Tot i que el front de nevades a cotes baixes ha finalitzat, encara pot precipitar en forma de neu a diverses comarques, amb la qual cosa convé ser molt prudent i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. A més, cal tenir en compte que pot glaçar aquesta matinada en algunes zones de muntanya afectant algunes vies.
 

TRÀNSIT: Consulta les incidències viàries derivades de la nevada

FOTOGALERIA: Les imatges de la nevada al Pallars

VÍDEO: Predicció meteorològica al Pirineu per les properes hores

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació