Dijous, 2 de maig de 2024
La Guixa

Isona reparteix més de 400 racions de la Guixa

D'origen centenari, l'escudellada d'Isona és la més popular de la comarca

Redacció 14 de febrer de 2018 a les 10:34
La filera de calders escalfant la Guixa | Museu
Isona reparteix més de 400 racions de la Guixa, l'escudellada més popular de la comarca, que se celebra cada dimarts de Carnaval. De fet, no ha faltat qui carregat de carmanyoles i olles també se n'ha endut a casa. 

El moviment comença dimarts ben d'hora. A les set del matí ja s'està preparant els focs a terra per escalfar l'escudella en els 24 calders. Els més petits van ser els encarregats d'aplegar tots els ingredients necessaris: carn de porc, fideus, cigrons, arròs... Dissabte passat, durant "la Plega", van passar casa per casa per recollir tot el que els veïns els donaven. 

Durant les hores de cocció, la zona de calders ha estat un bullici de gent. La presència més destacada ha estat, sense dubte, la del rei Carnestoltes que ha controlat que els cuiners no deixessin de remenar els calders. També els han visitat els alumnes de l'escola Aeso, que per animar-los els han cantat unes cançons especials per l'ocasió. 
 

El rei Carnestoltes ha controlat que els cuiners no deixessin de remenar els calders. Foto: Museu


Un cop l'escudella estava preparada, s'han transportat els calders cap a l'interior del poliesportiu, on s'ha celebrat el dinar. I en acabat, la festa ha continuat amb grans i petits disfressats. La crema del rei Carnestoltes ha posat punt i final al Carnaval de la població. 

No només a Isona s'ha celebrat aquesta activitat tant típica en moltes poblacions pallareses. Els veïns de Rialp, Sort i Tremp, entre d'altres, també s'han aplegat al voltant dels calders per menjar escudella.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació