Divendres, 26 d'abril de 2024
boscos

València d'Àneu tindrà la primera Escola d'Oficials Forestals

El centre oferirà formació altament qualificada de motoserra | El curs, de sis mesos de durada, s’inaugurarà a l’abril i comptarà amb 15 alumnes

ACN 30 de gener de 2018 a les 09:38
Dos persones al magatzem on es realitzaran les pràctiques | ACN
València d’Àneu estrenarà el mes d’abril l’Escola d’Oficials Forestals, una cooperativa creada per tres socis del Pallars Jussà, el Montsià i la Garrotxa que tenen com a objectiu la creació d’un centre que formi oficials forestals altament qualificats i alhora difondre la cultura de l'aprofitament del bosc. El centre, amb capacitat per formar a 15 alumnes, estarà ubicat en instal·lacions municipals que l’Ajuntament d’Alt Àneu ha cedit per aquesta tasca.

A l'edifici de l'antic ajuntament s'hi realitzaran les classes teòriques i a un magatzem sense utilitat s'hi faran les classes pràctiques. A més comptaran amb terrenys comunals del municipi per fer-hi els treballs a bosc. Aquest projecte és un dels beneficiaris de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop

Josep Plasencia, un dels socis de la cooperativa, ha explicat que els alumnes de l'escola rebran una formació molt amplia amb conducció de maquinària específica, aprofitaments forestals i tala d'arbres, destacant el Certificat Europeu de Motoserra. Plasencia ha dit que aquesta formació cada cop la demanda més el sector donat que està comprovat que els alumnes formats amb aquest certificat augmenten la productivitat i baixen la sinistralitat al bosc.
 

Magatzem de pràctiques de l’Escola d’Oficials Forestals, a València d’Àneu. Foto: ACN


Segons Plasencia actualment hi ha necessitat de mà d’obra qualificada donat que el sector té molta “precarietat” en l’àmbit forestal (malalties professionals, sinistralitat...). La incorporació del Certificat Europeu en la formació és “un pas endavant” per pal·liar les necessitats del sector, ha argumentat. El certificat de motoserrista europeu (ECC - European Chainsaw Certificate ) és una formació bastant recent a Catalunya i a Espanya, donat que es va començar a implantar l’any 2014. Té per objectiu garantir la qualitat del treball del professional de bosc.

La ubicació de l’Escola a l’Alt Àneu respon a la tradició forestal del municipi i a la necessitat de gestió dels seus boscos, ha explicat Plasencia. Per l’alcaldessa, Laura Arraut, la implantació de l’escola al municipi suposarà una injecció pel que fa a la dinamització social amb la incorporació de 15 joves. En l’àmbit forestal, Arraut destaca la necessitat de gestionar la gran massa forestal de la què disposa el municipi.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació