Diumenge, 19 de maig de 2024
meteorologia

Un nou front portarà precipitacions intenses i una nevada abundant al Pallars

La ciclogènesi explosiva “Ana” arriba amb força aquest diumenge a les comarques pallareses i s’allargarà fins dilluns | Es podran superar els 50 centímetres de neu nova per damunt dels 2.000 metres i els 100 litres al vessant sud

Jordi Ubach Llorens 9 de desembre de 2017 a les 20:17
La pluja arribarà per fi aquest diumenge de forma generalitzada | Cristóbal Castro
Una onada de precipitacions general i abundant escombrarà el Pirineu i Prepirineu, especialment el més occidental, de cara a aquest diumenge i dilluns. Un potent front associat a una ciclogènesi explosiva, batejat amb el nom de Ana i d’origen francès, donarà lloc a l’arribada d’abundants precipitacions a partir sobretot de diumenge al migdia, en forma de neu a les cotes més altes de la serralada.

Segons els pronòstics de MeteoPirineus Catalans, aquesta matinada ja tindrem precipitacions a l’Alt Pirineu i vessant nord, que aniran desapareixent al llarg de les primeres hores del matí de diumenge. A partir de llavors, arribaran alguns ruixats intermitents que amb el pas de les hores i ja durant la tarda, s’aniran fent més intensos i s’aniran estenent per bona part del vessant sud del Pirineu i Prepirineu. Bufarà el vent i la cota de neu oscil·larà entorn dels 1.900 metres, més alta al vessant nord.


De cara a la matinada de dilluns es preveuen precipitacions molt abundants i generals amb el temporal de vent que continuarà bufant amb força. Les precipitacions seran continuades i generoses i duraran fins a mig matí, moment en què es faran més intermitents però podran afectar qualsevol indret. Durant el matí caurà la temperatura i això farà que al cota de neu baixi cap als 1.400 metres al migdia i als 800 metres a primeres hores de la tarda.

La previsió és que per damunt dels 2.000 metres d’alçada es puguin superar els 50 centímetres de neu a les comarques pallareses, els 60 centímetres a l’Alta Ribagorça i els 30 centímetres a la Val d’Aran. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, al vessant sud es podran superar els 100 litres entre diumenge al migdia i dilluns.
 
Què és una ciclogènesi explosiva?

És una borrasca que s'aprofundeix molt de pressa, amb una variació de més de 24 hPa en menys de 24 hores al seu centre, i que es caracteritza pel fet de generar fortes ventades.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació