Divendres, 19 d'abril de 2024
dinosaures

El «Sense ficció» de TV3 emet un documental sobre els últims dinosaures del Pirineu

El fil conductor del documental és el coll de dinosaure que es va trobar al Pallars Jussà

Redacció 28 de novembre de 2017 a les 10:55

El documental "L'últim gegant d'Europa" repassa els darrers dinosaures que van viure al Pirineu fa uns 70 milions d'anys. La cinta, produïda per TV3, s'emetrà en el programa Sense Ficció aquest dimarts a les deu menys cinc minuts de la nit. 

El fil conductor del documental és el coll de dinosaure que es va trobar al Pallars. En concret, es tracta d'una peça de més de cinc metres de llarg d'un titanosaure. Es calcula que aquesta espècie podia arribar als 15 metres, sent així un dels dinosaures més grans dels que habitaven a Europa. 

El programa, que ja es va estrenar divendres a l'Epicentre de Tremp, viatja fins al jaciment d'Orcau, on a la dècada dels anys 50 un paleontòleg alemany va començar les excavacions. El jaciment, però, va quedar en l'oblit fins al 2014, quan un equip de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i de la Universitat de Saragossa van reprendre els treballs que van permetre extreure el coll del dinosaure. 

A partir de la història de l'excavació, el documental explica perquè aquesta troballa és de gran importància des del punt de vista científic i única a nivell mundial. Els experts referencien aquest dinosaure fa 70 milions d'anys i es preveu que correspongui als últims que van viure a Europa, molt proper en temps geològics a la gran extinció que va acabar amb aquests animals arreu del planeta. 

L’alcalde d'Isona i Conca Dellà i president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, ha explicat a Pallars Digital que els paleontòlegs creuen que al jaciment encara s'hi poden trobar moltes més restes de dinosaures i que els treballs de recerca continuaran, amb l'objectiu de trobar, sobretot, el cap. No obstant això, Aranda ha reconegut que és una tasca difícil pels efectes produïts a la zona per l'erosió i els propis moviments de la Terra. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació