Divendres, 26 d'abril de 2024
memòria històrica

El 155 atura el pla de fosses del Govern

Una de les quatre fosses localitzades i excavades és la de Figuerola d’Orcau, on el passat mes de juny s’hi van trobar les restes de 17 soldats de la Guerra Civil

Redacció 23 de novembre de 2017 a les 10:37
Exhumació de la fossa comuna de Figuerola d'Orcau | Jordi Ubach
L'aplicació de l'article 155 de la Constitució posa punt i final al pla de fosses que la Generalitat ha engegat aquest estiu. Així ho han assenyalat fonts del departament d'Afers Exteriors que també han recordat que des de l'inici de pla s'han localitzat 129 fosses noves arreu del país i recuperat 101 individus dels bàndols republicà i nacional.

Tot i que n'hi havia més de previstes, l'exhumació de Soleràs, a les Garrigues, serà la última que es farà. La primera excavació va ser, al juny, a Figuerola d'Orcau. El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, és ara a la presó. 

A la fossa de Figuerola d'Orcau, ubicada a l'exterior del cementiri, s'hi van trobar restes de 17 individus arrenglerats i elements d'indumentària militar, per la qual cosa les primeres evidències van posar de manifest que es tracta de soldats.  

També s'hi van trobar altres objectes com un casc, una pintura, cartutxeres, sivelles, botons, un pinte, un tinter o restes de metralla. D'acord amb les dades històriques i els elements trobats juntament als cossos, els individus podrien correspondre a soldats, presumiblement del bàndol franquista, que van morir a les proximitats de Figuerola d'Orcau en els combats d'abril o maig de 1938.

El pla de fosses de la Generalitat preveia també dues actuacions al municipi de Gavet de la Conca. En aquest cas, la intenció era recollir les restes òssies trobades en superfície en diversos indrets que eren ocupats per posicions republicanes, així com la corresponent anàlisi antropològica i genètica. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació