Dissabte, 18 de maig de 2024
Mossos d'Esquadra

Els Mossos intercanviaran informació sobre rescats de muntanya amb 41 països

El cos ha entrat a formar part de la Comissió Internacional de Socors Alpins

ACN 25 d'octubre de 2017 a les 12:29
La investigació dels accidents recau en el cos policial | Mossos
Els Mossos d'Esquadra han ingressat com a membre de ple dret a la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR), un organisme que s'ocupa de difondre coneixement i recursos per millorar els serveis en rescat de muntanya. L'ICAR va acceptar l'ingrés del cos en un acte celebrat aquest diumenge a Soldeu (Andorra), per l'experiència en intervencions a la muntanya, des de les vessants d'emergència, prevenció i seguretat.
 
"Pertànyer a aquesta organització ens pot ajudar en molts aspectes. A créixer i enriquir-nos amb noves tècniques; creuar coneixements i intercanviar informació. És un fòrum de treball molt interessant”, valora el cap de la Unitat d'Intervenció en Muntanya dels Mossos d'Esquadra, el sergent Ramon Arqué, en declaracions a l'ACN. Els Mossos aportaran expertesa en àmbits com allaus i estudi de la neu, investigació d'accidents, col·laboració en rescats, gossos de recerca i mitjans aeris.

La Comissió Internacional de Socors Alpins va ser creada el 1948 a Suïssa, quan diversos països es van adonar que en els rascats de muntanya treballaven de maneres molt diferents, amb l'objectiu d'intercanviar coneixements i tècniques. L'ICAR aglutina actualment 98 organitzacions relacionades amb l'activitat de muntanya –des de cossos de seguretat i emergències com policies i bombers fins a organitzacions privades– de 41 països d'arreu del món. Es tracta d'un ens sense ànim de lucre i que promou la cooperació internacional. 

L'ICAR està formada per cinc comissions tècniques que abracen tots els aspectes del rescat, la prevenció i la seguretat a la muntanya. Els Mossos d'Esquadra participaran en quatre de les cinc comissions: la d'allaus, la terrestre, la de gossos de recerca i l'aèria. 

Unitats especialitzades

La comissió ha valorat les intervencions que les unitats especialitzades dels Mossos més directament relacionades amb el escat de muntanya han realitzat en el darrer any. La Unitat d'Intervenció en Muntanya (UIM) va responsabilitzar-se l'any passat de 1.289 serveis en zona de muntanya vinculats amb les vies d'accés, escalada en gel, en roca i en vies ferrades, amb empreses esportives, esquí de travessia, avencs, coves, barrancs i amb itineraris a peu i d'alpinisme. A més, va realitzar 127 serveis a refugis de Catalunya.

A Catalunya el rescat de muntanya és competència dels Bombers de la Generalitat, amb qui els Mossos comparteixen la vessant de seguretat i prevenció. La investigació dels accidents recau en el cos policial.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació