Dissabte, 4 de maig de 2024
referèndum

El clam per la democràcia i la dignitat pren massivament els carrers del Pallars

Manifestacions històriques i sense precedents a Sort i Tremp per condemnar la brutalitat policial del passat 1-O | Els pallaresos responen a l’aturada general convocada pel Govern amb un seguiment del 90%

Jordi Ubach Llorens 4 d'octubre de 2017 a les 00:00
Més d’un miler de persones han sortit al carrer aquest matí a Tremp | Jordi Ubach
Milers de persones han sortit aquest dimarts als carrers i a les places del Pallars en el que ha estat un nou clam unitari i de condemna a la brutalitat policial que es va viure el passat diumenge, jornada de votació pel referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Com a la resta de Catalunya, l’aturada de país impulsada pel Govern de la Generalitat ha tingut una resposta contundent a les comarques pallareses, amb manifestacions sense precedents i aturades en un 90% dels comerços.

A Tremp, Sort i la Pobla de Segur la vaga ha estat secundada pràcticament per tots els comerciants i empreses, i alguns dels que inicialment havien obert s’han desdit i han acabat tancant a mig matí. En altres poblacions la sensació d’aturada també ha estat evident i els carrers estaven pràcticament buits a mig matí. Destacable és el cas de Sort, on el contrast amb la resta de dimarts, dia de mercat setmanal, ha estat evident. A Isona, en canvi, han obert alguns bars, tot i que el seguiment també ha estat molt elevat.

Talls de carreteres

Les reivindicacions han començat ben aviat. A les 7h del matí, desenes de persones mobilitzades per les xarxes socials i reunides el dia anterior en assemblea a la Pobla de Segur han protagonitzat talls de carreteres que han deixat el Pallars literalment incomunicat.
 
Els talls més matiners han succeït a Sort, on s’ha tallat la N-260 en dos punts, en direcció a la Seu d’Urgell i a la Pobla de Segur. En aquesta última població també s’han tallat la N-260 i la C-13 a la rotonda, punt d’unió entre les dos carreteres. Els manifestants també han tallat de bon matí la C-28 al Port de la Bonaigua.

El port de Comiols, principal via d’entrada al Pallars Jussà, també s’ha tallat al trànsit, tot i que no ha estat fins més tard. Un grup de veïns, majoritàriament de la Conca Dellà i molts d’ells amb tractors, han barrat el pas al cap del port amb l’ajuda dels Bombers, que també s’han volgut sumar en una reivindicació on també hi ha assistit el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde d’Isona i Conca Dellà, Constante Aranda.
 

El port de Comiols tallat aquest dimarts al matí. Foto: Jeannine Abella


Els talls s’han fet de manera simultània i s’han allargat durant pràcticament tot el matí. Mentre el trànsit quedava aturat, els manifestants han fet accions i pintades a la carretera. Entre d’altres, a l’asfalt de la C-13 a Sort hi ha aparegut una pintada amb el lema “Stop violència policial”, mentre que al pont de la Pobla de Segur s’hi ha pintat “Visca la terra. Democràcia”. La normalitat s’ha anat recuperant a partir del migdia i els talls s’han anat desfent abans de dinar.

Manifestacions sense precedents a Tremp, Sort i la Pobla de Segur

Però si per alguna cosa es recordarà el 3-O a les comarques pallareses serà per les massives manifestacions que s’hi han viscut, especialment la de Sort i les dos de Tremp, que en tots els casos han superat el miler de manifestants. Multitudinàries, pacífiques i sense precedents, com coincidien en assegurar les persones que hi han participat. 


Els trempolins estaven convocats a les 12h per l’Assemblea i Òmnium Cultural en una marxa reivindicativa pels carrers de la ciutat. La ciutadania ha respòs amb majúscules i més d’un miler de persones ha fet pal·lès el seu rebuig a la violència exercida per la policia espanyola el passat 1 d’octubre. La marxa, animada pel grup de percussió dels diables de Tremp, ha recorregut l’avinguda Espanya, els carrers del casc antic i la rambla Doctor Pearson. Entre els assistents, gent de totes les edats i condicions, unides per una mateixa causa.
 

La plaça Major de Sort, plena de gom a gom aquest dimarts. Foto: Pepe Sala


Igual o més massiu ha estat l’acte unitari que ha tingut lloc a les 18h a Sort, una concentració que ha comptat amb la participació dels alcaldes i alcaldesses dels quinze municipis del Pallars Sobirà, així com del president del Consell Comarcal i altres personalitats com la diputada Carmina Castellví o les senadores Anna Azamar i Mayte Rivero. Tots ells han encapçalat la manifestació juntament amb els Bombers de la comarca.

La marxa ha arrencat davant el monument al general Moragues i ha acabat a una plaça Major com no s’havia vist mai abans, segons molts testimonis. La capital del Pallars Sobirà, aquest dimarts, s’ha omplert de gent vinguda d’arreu de la comarca. A Tremp s’ha repetit la convocatòria a la tarda, aquest cop amb vocació comarcal. Tot i que no ha arribat a la participació del matí, també ha congregat prop de mil persones, que han protagonitzat una marxa lenta pels carrers de la ciutat.


Un altre indret on s’ha convocat a la ciutadania ha estat a la Pobla de Segur. Els poblatans han fet una marxa lenta pels carrers del poble que ha comptat amb unes 500 persones. La marxa s’ha aturat a la caserna de la Guàrdia Civil, on els manifestants han cantat Els Segadors. A la Pobla s’hi ha concentrat també molta gent de la Vall Fosca, dels quals molts han arribat fins a la població amb tractors. 


Avui els pallaresos han tornat a sortir massivament i pacíficament al carrer. Ho van fer per votar diumenge, ho van fer l’endemà per mostrar el seu rebuig a la violència policial i hi han tornat avui, en una jornada de vaga general que ha tingut un ampli seguiment, per fer de nou una crida democràtica i per reivindicar la seva dignitat. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació