Dimecres, 29 de maig de 2024
dis la teva!

La cabina d'Isona

«La cabina telefònica d’Isona és com un fòssil més dels que atresora la Conca Dellà»

Redacció 12 d'agost de 2017 a les 10:27
A l'estat Espanyol es conserva encara 18.000 cabines de telèfons, un anacronisme en una època en què hi ha més d'un telèfon mòbil per càpita. Malgrat això del model seixanter Garza, aquella cabina amb portes i sostre, en queden a Catalunya només un centenar.

Una a Isona, com un fòssil més dels molts que atresora la Conca Dellà, millor dit dos, perquè comparteix ombra amb una altra relíquia d'anacronisme temporal, una bústia de correus groga. Es fan companyia, prejubilats, explicant-se batalletes de quan el temps no anava tan depresa. De quan podia esperar-se a les 22h per trucar o una setmana per rebre una carta.


Fa ara just 50 anys que van aparèixer per formar part del nostre paisatge urbà i emocional. La cabina d'Isona es conserva, sense portes, que ja no es fabriquen, però en bon estat i funcional i així sembla que serà fins al 31 de desembre de 2017. Fins llavors Telefònica continua sent responsable de mantenir les cabines. Després l'espera el desmantellament i la seva desaparició si no hi ha ordre ministerial en contra. És com estar en el corredor de la mort a l'espera d'un indult que no arriba. Un indult que ja no arribarà a temps per la cabina de Talarn que al maig del 2016 va ser retirada.

Són cabines a les quals era impossible fer-se una selfie, comunicar-se per whatsapp o fer una videotrucada però on la bateria del telèfon era infinita; però que si esperaves a les deu de la nit la trucada era més barata, perquè les llavors les trucades es pagaven a no ser que haguessis depurat la tècnica de la moneda amb forat i fil. Cabines que permetien a qui no tenia res ni tan sols a ningú a qui trucar, rebuscar unes poques monedes oblidades per escalfar la seva soledat.

En alguns països han desaparegut (Suècia, Finlàndia, Estònia, República Txeca...), en altres s'han transformat en patrimoni i reben una segona vida reinventant usos, com les icòniques cabines vermelles de Gran Bretanya convertides en petits negocis o serveis, en altres s'han adaptat als temps que corren i s'han convertit en punts wifi gratuïts com als Estats Units. A Catalunya hi ha qui lluita per conservar-les com l'única que es conserva al carrer Lledoner de Barcelona, bessona de la d'Isona, i que avui s'ha convertit en centre de pelegrinatge de turistes a la caça de l'exotisme. Qui serà el destí de la cabina d'Isona?

La cabina d’Isona és un exemplar d’una espècie en perill d’extinció. Desapareixeran per anar a algun lloc a compartir espai amb els fotomatons, els caixers dels videoclubs, les gramoles dels bars, les bústies grogues de correus... Però que sapigueu que sense les cabines de telèfons Garza el món és una mica més insegur. On es canviarà avui Clark Kent per convertir-se en Superman?
 
Jose Luis Muñoz

 Com participar a "Dis la teva"?
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació