Divendres, 19 d'abril de 2024
Boscos

Voluntaris recuperen un camí de Rialp que porta al til·ler més gran de Catalunya

Aquest estiu més de 200 persones col·laboraran amb la neteja de boscos, cens de gall fer o bioconstrucció al Pallars Sobirà

ACN 7 d'agost de 2017 a les 11:16
Voluntaris netejant un arbre que acaben de tallar | ACN
Els voluntaris del projecte Boscos de Muntanya han recuperat un antic camí del municipi de Rialp, que porta al til·ler més gran de Catalunya. Amb aquesta actuació els visitants que vulguin veure aquest arbre monumental, anomenat dels Reguerals, ho podran fer per un corriol amb passarel·les i escales de nova construcció en algun dels trams. Aquest arbre està dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu, qui ja el va senyalitzar en el moment de la seva declaració.

La fusta que es treu de les aclarides als boscos pròxims a Port Ainé se selecciona per aprofitament de fusta, estella o pellets. El membre del projecte Andreu González ha explicat que d'aquesta manera realitzen tot el cicle de la fusta, des de la selecció dels arbres a taller per part d'un enginyer a la venda de la fusta per reaprofitament posterior.

Pel que fa al til·ler, que ara el camí recuperat ha fet accessible a tothom, mesura 10 metres d'alt i cinc metres de volta de canó. L'arbre monumental es troba en una tartera a la zona a pocs metres sobre la carretera de Port Ainé, passada l'àrea de lleure de Sant Miquel.

Aquest any els voluntaris han seguit també amb tasques de millora del barranc de Port Ainé, on fan obres de bioconstrucció en fusta i pedra per reduir l'erosió i evitar les constants esllavissades a la carretera quan hi ha avingudes torrencials.

Boscos de Muntanya

Projecte Boscos de Muntanya és una entitat sense ànim de lucre que preserva i millora els boscos i paisatges tradicionals de muntanya als Pirineus catalans, mitjançant l'organització d'estades de voluntariat per a adults. El seu objectiu és el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l'àmbit de muntanya amb actuacions de silvicultura i gestió forestal, i la difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació.

L'associació  compleix 10 anys i es presenta com un projecte plenament consolidat. Aquest estiu participaran en la neteja i recuperació de boscos del Pallars un total de 220 voluntaris i durant els 10 anys ja n'hi ha col·laborat uns 1.500.

​Entre les tasques que desenvolupen hi ha la millora de l'hàbitat del gall fer amb aclarides al bosc de pi negre amb eines manuals. D'aquesta manera recuperen l'hàbitat de pastura subalpina que s'estava perdent. A més, els voluntaris col·laboren en el cens de productivitat del gall fer. Les aclarides afavoreixen el creixement del nabiu, el principal aliment d'aquesta au.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació