Dilluns, 29 d'abril de 2024
territori

Reconstrueixen la cabana de pastor d'Estanilles

La cabana havia estat un antic refugi, però va patir un incendi el setembre passat

Redacció 31 de juliol de 2017 a les 10:38
Cabana de pastor d'Estanilles | Departament de Territori i Sostenibilitat
Una vintena de voluntaris d'un camp de treball i aprenentatge de Lladorre organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Gremi de Fusta i Moble ha reconstruït, durant dues setmanes, la cabana de pastor d'Estanilles, a la muntanya de Boldís, al Parc Natural de l'Alt Pirineu. Aquesta havia estat un antic refugi, però va patir un incendi el setembre passat i va caldre col·locar-hi amb urgència un barracó portàtil que es va retirar a la tardor, quan van acabar els agrupaments de ramats ovins. 

Ara, però, i dins del programa LIFE+ Piroslife, de consolidació de la població d'ós bru als Pirineus centrals, i que promou la compatbilització de la ramaderia i la presència de l'animal, s'ha pogut tirar endavant la reconstrucció, cofinançada per la Unió Europea. La realització tècnica ha anat a càrrec de l’expert noruec en aquest tipus d’edificacions Mats Yri, i l’arquitecte ha estat Josep Bunyesc.
 
El pastor d’Estanilles vigila uns mil caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós, que pasturen durant l’estiu en zona de presència continuada d’ós bru. La construcció permet gestionar millor les pastures on romanen les ovelles en aquesta estació de l’any, disminuint els desplaçaments diaris del bestiar, i dóna aixopluc als ramaders dels pobles de Boldís Jussà i Sobirà (Lladorre), quan fan el maneig del bestiar boví i equí.
 

Cabana de pastor d'Estanilles Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació