Dimecres, 8 de maig de 2024
Esquí

Es constitueix la Taula estratègica de les estacions de muntanya

Analitzarà el posicionament del sector de la neu i les activitats de muntanya a les deu estacions d’esquí alpí i sis estacions d’esquí nòrdic existents

Redacció 26 de juliol de 2017 a les 10:03
L'estació d'esquí del municipi de Tavascan també formarà part d'aquesta nova entitat. | Arxiu.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha presidit aquest dimarts la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya amb l'objectiu d'establir un marc de cooperació estable entre els actors públics i privats implicats en el funcionament, manteniment i desenvolupament d'aquestes estacions.
 
La Taula estarà presidida, alternativament, pels consellers de Territori i Sostenibilitat i d'Empresa i Ocupació. La resta de membres són secretaris, delegats i directors de departaments públics d'aquestes conselleries, com el departament d'Infraestructures i Mobilitat, Empesa i Competitivitat i Esport, delegats del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, l'Agència Catalana de l'Aigua o l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran

Igualment en formen part autoritats d'institucions territorials com els presidents de les diputacions de Lleida, Girona i Barcelona; de consells comarcals; representants dels gestors de les estacions i directors d'associacions esportives, entre d'altres. 

Durant la reunió d'aquest dimarts, s’ha acordat ampliar els membres de la Taula amb els 16 alcaldes dels municipis que tenen una estació d'esquí al seu terme, així com amb els representants de la Federació Catalana d'Esports d'hivern (FCEH) i de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC).
 

El conseller Josep Rull ha presidit la creació de la Taula estratègica de les estacions de muntanya. Foto: Gencat.


Redacció d'un Llibre Blanc
 
Una vegada constituïda la Taula, s'ha acordat encarregar la redacció d'un Llibre Blanc sobre les estacions de muntanya a Catalunya per tal que, a partir dels problemes estratègics de les estacions, proposi una política governamental a llarg termini, amb línies d'acció concretes a curt termini.
 
Les estacions d'esquí i de muntanya generen un impacte directe territorial de 250 milions d'euros, segons fonts del sector, més un impacte indirecte i induït a les comarques de muntanya que pot arribar als 500 milions. Per cada lloc de treball que es crea en una estació amb remuntadors, se'n poden arribar a crear cinc a la comarca i a l'entorn de la muntanya. Un dels objectius de la Taula i els seus grups de treball serà delimitar exactament aquesta generació de riquesa i ocupació a les comarques de muntanya d'adaptació a aquests canvis.

Més presència del territori

La CUP va reclamar a principis de juliol i en un comunicat, que la Taula estratègica de les estacions de muntanya sigui "un espai participatiu que doni veu, com a mínim, als representants dels municipis afectats" per estacions d'esquí i creu que "la manera com s'ha formulat la Taula no és la més idònia" per assolir els objectius plantejats.
 
Els cupaires afirmen que la Taula ha de ser un espai "totalment transparent i de debat de tota la comunitat afectada" i no solament d'alguns polítics (Govern, diputacions i consells comarcals), i demana que les decisions que s'hi prenguin siguin consensuades amb la població.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació