Dijous, 18 d'abril de 2024
fira del ferro

​Un centenar de forjadors ompliran la Vall Ferrera durant la 8a Fira del Ferro

El lema de la fira, que se celebrarà del 7 al 9 de juliol i estarà centrada en l’os bru, és "De la Natura a la Forja"

Redacció 6 de juliol de 2017 a les 09:28
Durant la fira es poden veure demostracions de forja | Boscos de Ferro
La Vall Ferrera ja ho té tot a punt per acollir la 8a edició de la Fira del Ferro Pirinenc. Es tracta d'un homenatge al patrimoni natural i cultural de la vall al seu mateix cor, al poble d'Alins. Entre els dies 7, 8 i 9 de juliol tota la Vall Ferrera es trobarà immersa en aquest esdeveniment, que explica les seves arrels i la importància històrica d'aquest mineral que li ha donat el nom.
 
Aquesta edició, organitzada com sempre per l'Associació Boscos de Ferro, l'Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. batrà records d'assistència amb un centenar de forjadors i forjadores arribats de Catalunya, el País Basc, l'Aragó, Madrid, Andalusia i el País Valencià. A més, enguany participarà, com a convidat, un grup de ferrers professionals d'Ucraïna.

La present edició de la Fira del Ferro està dedicada a l'entorn natural de la Vall, i especialment a la seva fauna, sota el lema De la Natura a la Forja. El cor del Parc Natural de l'Alt Pirineu és l'hàbitat de nombroses espècies de fauna, típiques de la mitja i alta muntanya pirinenca, però hi ha una espècie singular que té un pes determinant en el territori: l’ós bru.

Enguany el projecte de forja consistirà en la realització d'un os bru de mida real, d'aproximadament 2,5 metres d'alçada. L'escultura representarà l'ós dret, gratant-se el llom contra un tronc d'uns 4 metres d'alçada. L'animal ha estat històricament vinculat a aquest territori, com ho demostra, per exemple, el mateix escut caironat de la localitat d'Alins, conformat per una vall amb un os i una corona mural de vila.

Àmplia oferta cultural i gastronòmica
 
En diversos espais de la Vall s’acolliran exposicions relacionades amb el ferro i la forja.  En destaquen Re-cors, un recull d'imatges del fotògraf Jordi Oliver realitzades durant els últims 17 anys a la Vall Ferrera; una exposició artística d'escultures de forja dels participants; una exposició que recorre al llarg de la història l'explotació del ferro a la Vall Ferrera, des dels romans a l'època de les fargues; i la visita al nou espai museístic del ferro a casa Sintet d'Alins, on s'exposaran peces de ferro i documents de l'antiga farga de Santa Maria de la Torre.
 

La Fira s'ha presentat a la Diputació de Lleida. Foto: Diputació de Lleida


També es realitzaran visites guiades a la Torre-presó dels Castellarnau, així com a l'antiga ferreria de Casa Ferrer d'Àreu. La Fira prepara una variada oferta gastronòmica de qualitat i proximitat. A la carpa principal se serviran dinars i sopars a base de productes del territori, com ara la carn d'ovella Xisqueta, la vedella Bruna o els embotits de Vall Cardós, a preus populars.
 
Espectacles basats en la fauna
 
La fauna serà el fil conductor dels espectacles de carrer. L'Esperanceta, personatge burlesc que encarna una pubilla sense pèls a la llengua, representarà, al llarg dels matins de dissabte i diumenge, l'espectacle L'Esperanceta i l'os bru, dues bèsties- símbol de qualitat territorial, un seguit d'explicacions divertides i desenfadades per saber actuar en cas de trobar-se amb un os.

Dissabte a la tarda i vespre la companyia Tutatis, representarà Els Ossos del Pirineu, un espectacle de teatre itinerant de carrer que combina titelles gegants d'ossos amb les sonoritats muntanyenques de xalapartes, gralles i timbals.
 
La programació adreçada als menuts i menudes juga un paper destacat a la Fira. A la zona de forja, de la mà de mestres forjadors, els infants tindran l'oportunitat d'experimentar aquest art en un taller gratuït. A l'espai de mercat hi haurà durant els matins tallers d'artesania d'encens amb herbes i essències naturals i pintura de cares.

Dissabte a les 18.30 hores i diumenge a les 13 hores, Noemí Busquets narrarà per a tota la família Les quatre estacions d'en Bru un recull de contes que relaten les aventures quotidianes d'un os anomenat Bru.
 

Consulta el programa de la 8a Fira del Ferro Pirinenc d'Alins

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació