Diumenge, 19 de maig de 2024
ós bru

Què hem de fer si ens trobem de cara amb un os bru?

Aquestes són les pautes de comportament que cal tenir en compte si ens movem per territori de l'os i fem supo-supo amb un plantígrad

Pallars Digital Pallars | 16 de maig de 2024 a les 12:50
Un ós captat a Boavi, en imatge d'arxiu | Piroslife
Existeixen una sèrie de recomanacions a tenir en compte per saber què fer si ens trobem de cara amb un os bru en un moment determinat. L'os és una espècie molt tímida i és difícil topar-se amb un exemplar, ja que detecten els humans a una gran distància gràcies al seu olfacte i els veuen com una amenaça. No obstant, això no vol dir que no es puguin produir trobades.

Els ossos només ataquen quan es veuen amenaçats o sorpresos. Per aquest motiu, quan ens movem per territori de l'os és important fer-nos notar parlant amb veu alta, caminant tranquil·lament i estant atents al nostre voltant, sense sortir dels senders senyalitzats. 

 

I si ens trobem amb un os?

Si tot i la baixa probabilitat finalment fem supo-supo amb un os bru, és important conèixer les millors pautes de comportament:

· Si ell no ens ha detectat, el millor és retirar-nos a poc a poc sense alertar-lo i sense córrer.

· No hem d'obstaculitzar mai el seu camí ni les seves possibles vies de fugida.

· Si ens ha detectat hem de conservar la calma, parlar suaument i allunyar-nos a poc a poc mostrant que no som un perill per a ell.

· Per tant, mai hem de cridar ni amenaçar-lo.

· Si es tracta d'una femella amb cries mai ens hem de posar entre la mare i les cries.

· Si veiem l'os a una distància segura, gaudim de l'observació i no intentem en cap cas apropar-nos-hi per fer fotos o veure'l millor. Sempre ens hem de mantenir a distància.

· Si anem amb gos és important que vagi lligat o controlat al nostre costat.

· Si un os s'aixeca sobre les potes del darrere, no és un signe d'agressivitat. Són animals curiosos i intenten reconèixer les olors i identificar-vos.

· Mantenir la calma és el més important.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació