Dimarts, 23 d'abril de 2024
geoparc

El projecte Geoparc de Tremp participa al Curs de Geoparcs a l'illa de Lesbos

Es tracta d'un curs de referència internacional que compta amb el reconeixement de la Unesco

Redacció 28 de juny de 2017 a les 09:41
Visita geoturística al Geoparc de Lesbos, a Grècia | Geoparc Conca de Tremp-Montsec
L'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha participat del 12 al 22 de juny al 12è curs intensiu Geoparcs Mundials i Desenvolupament Geoturístic de la Unesco, que enguany ha tingut lloc en un dels primers Geoparcs Mundials, el de l'illa de Lesbos (Grècia). Aquest està considerat com un curs de referència internacional, ja que compta amb el reconeixement de la Unesco. 

Els membres de l'equip pallarès han realitzat una presentació del projecte Geoparc i algunes de les accions que s'estan duent a terme al territori. D'una banda, s'han comentat les accions impulsades des de la pròpia seu administrativa com el Geolodia, la Setmana dels Geoparcs Europeus o la creació del quadernet Sabies Que..?, pensat per promocionar la visita als diferents equipaments del territori. D'altra banda es va explicar un cas de bones pràctiques de turisme sostenible, d’iniciativa local com és El Cinquè Llac.

El tema central d'aquesta edició ha estat el turisme. A més s'ha tingut en compte que els Geoparcs Mundials de la Unesco són considerats les destinacions turístiques més innovadores del turisme sostenible i proporcionen una plataforma mundial de cooperació per al desenvolupament del geoturisme que afavoreix la cohesió i el desenvolupament de les comunitats locals a escala mundial.
 

Membres de la Junta Directiva de la Xarxa Mundial de Geoparcs. Foto: Geoparc Conca de Tremp-Montsec


El curs va comptar amb el cap de departament de Ciències de la Terra i Reducció de Riscos de la Unesco, així com amb gairebé tots els membres de la Junta Executiva de la Xarxa Mundial de Geoparcs, els quals van donar les claus de la gestió d'un Geoparc. Per ells, aquesta no només implica la conservació del patrimoni geològic sinó també dels patrimonis naturals i culturals, així com el desenvolupament econòmic.

La delegació pallaresa va aprofitar el viatge per parlar directament amb aquests càrrecs directius per acabar d'ultimar detalls en la preparació de l'estudi comparatiu que es va demanar al territori al gener de 2017 i que és l'últim pas a seguir per poder ser designat com a Geoparc Mundial de la Unesco.

Al curs hi van participar un total de 40 alumnes de 25 països diferents com Vietnam, Kenya, Mèxic o Aràbia Saudita, que es trobaven en diferents fases en el seu procés de creació d'un Geoparc o ja com a Geoparcs establerts. Plegats van enriquir l'aprenentatge i van permetre compartir experiències i crear un estret vincle per a futurs treballs en xarxa, una de les bases dels Geoparcs Mundials de la Unesco.
 

Foto de família dels participants al curs. Foto: Geoparc Conca de Tremp-Montsec


Aquest curs ha estat organitzat per la Xarxa Mundial de Geoparcs, la Universitat de l’Egeu i el Museu d'Història Natural del Bosc Petrificat de Lesbos conjuntament amb la Unesco.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació