Dijous, 2 de maig de 2024
atac informàtic

Un virus informàtic bloqueja el servidor de l'Ajuntament de Rialp

Els "hackers" han deixat els arxius inoperatius i demanen un rescat a canvi de recuperar-los | El consistori, que avui denunciarà els fets, ha pogut recuperar la major part de la informació guardada fins el dia anterior a l'atac

Jordi Ubach Llorens 19 d'abril de 2017 a les 10:15
Imatge del poble de Rialp, que ha estat víctima d'un atac informàtic | Arxiu
L'Ajuntament de Rialp ha patit un atac informàtic que ha bloquejat el servidor del consistori i ha deixat inoperatius tots els arxius emmagatzemats en els seus sistemes informàtics. El ciberatac, que va tenir lloc el passat dijous, va deixar inutilitzables totes les dades dels sistemes afectats així com de tots els recursos de xarxa on aquests tenen accés.

El hackeig de què ha estat víctima el consistori pallarès consisteix en l'enviament d'un correu electrònic per part d'un anònim en que es convida el receptor a obrir una suposada factura emesa a l'ajuntament. En obrir aquest document, apareix en pantalla un missatge en què s'exigeix un rescat a canvi de recuperar els arxius, que prèviament han estat encriptats.

Donat que quan es clica sobre la informació que indica el missatge el sistema considera que és una acció feta per l'usuari, la majoria d'antivirus no en bloquen l'acció destructiva. Davant l'amenaça, el consistori va demanar assessorament a l'empresa de manteniment, que va recomanar no accedir al xantatge i va iniciar la recuperació dels arxius l'endemà mateix.

Segons ha explicat l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, aquest dimecres està previst que l'ajuntament interposi una denúncia als Mossos d'Esquadra i a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Sabarich ha explicat que avui mateix l'ajuntament ha rebut un nou correu electrònic amb la mateixa trampa i una nova suposada factura.

Còpia de seguretat

Tot i l'ensurt, l'Ajuntament de Rialp ha pogut recuperar la major part de la informació guardada fins el dia anterior a l'atac, ja que els sistemes informàtics van generar automàticament una còpia de seguretat el dimecres dia 12. No obstant, l'ordinador que va obrir l'arxiu està pendent de revisió i avui els tècnics l'han de supervisar per acabar d'avaluar els danys que ha sofert.

Sabarich ha lamentat una acció que és "capaç de bloquejar un ajuntament sencer" i ha assegurat que troba "preocupant" i "sorprenent" que un municipi petit com Rialp pateixi aquest tipus d'atacs.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació