Dijous, 18 d'abril de 2024
municipalisme

​Tremp acull la sessió de debat «GovernsLocals.cat» a l'Alt Pirineu i Aran

El Govern impulsa un procés de debat per definir la nova legislació de l'Administració local catalana | Els càrrecs electes del Pirineu reclamen un millor finançament i singularitat pròpia

Redacció 2 de febrer de 2017 a les 09:27
La sessió va tenir lloc al cinema La Lira de Tremp | Governació
Tremp ha acollit aquest dimecres la sisena jornada del procés de debat GovernsLocals.cat. A la sessió hi han participat una seixantena d'alcaldes i presidents de consells comarcals de l'Alt Pirineu i Aran. Es tracta de la sisena de set sessions territorials que el Departament de Governació organitza arreu del país, per tal de fomentar la màxima participació del món local, escoltar i recollir les seves propostes per definir la nova legislació de l'Administració local a Catalunya. 

A l'acte han participat el secretari d'Administracions Locals, Joaquim Ferrer, i el secretari general del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Francesc Esteve. També hi ha assistit, l'alcalde de Tremp, Joan Ubach; la directora general d'Administració Local, Montserrat Mundi, i la directora territorial de Governació a Lleida, Anna Feliu. 

En l'obertura de la sessió, el secretari d'Administracions Locals, Joaquim Ferrer, ha parlat de la necessitat d'actualitzar les lleis que regeixen les administracions locals "perquè tenen gairebé quaranta anys i s'han d'adaptar a la realitat d'avui dia" i ha remarcat la importància de promoure els canvis a través d'un procés participatiu d'aquest tipus "de forma diferent de com s'ha fet fins ara i on les aportacions les fa qui millor coneix l'administració local".

Entre les principals aportacions que han fet els alcaldes que han participat a les sessions, Ferrer ha destacat la demanda que "cada territori ha de tenir les mateixes eines per poder donar el mateix servei", i que per això els càrrecs electes reclamen "que les lleis es modulin en funció de la simetria del municipi".
 

Grups de treball entre els alcaldes de l'Alt Pirineu i Aran. Foto: Governació


Aportacions al debat local

En els grups de treball que s'han organitzat en aquesta sessió, els alcaldes i alcaldesses també han apuntat la necessitat de millorar el finançament local, que permeti als ens locals oferir els mateixos serveis i disposar dels mateixos recursos independentment de la mida dels municipis; la possibilitat d'establir quatre nivells d'administració: municipi, comarca, vegueria i Generalitat; la necessitat de lligar clarament les competències per evitar duplicitats; i l'allargament a cinc anys dels mandats.

Un altre punt que els alcaldes i alcaldesses han posat sobre la taula ha estat la reivindicació de les entitats municipals descentralitzades i dels consells comarcals com a ens vitals.

El procés participatiu de debat GovernsLocals.cat

Aquest procés de debat té com a objectiu posar sobre la taula i repensar qüestions relacionades, entre d'altres, amb l'ordenació territorial, l'organització dels governs locals o les finances locals. Vol involucrar tots els nivells de l'Administració, per la qual cosa totes les administracions hi són representades en diferents grups de treball, els quals han desenvolupat unes primeres aportacions, en forma de sis ponències, que es debaten en les sessions de debat al territori.
 
També s'establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web GovernsLocals.cat, a més del butlletí electrònic, que fomentarà la participació dels electes. Els documents resultants d'aquest debat es coordinen a través d’un comitè tècnic, format per representats de totes les administracions, i se sotmetran a la consideració d’un grup d'assessors externs.

El procés de debat finalitzarà el mes de març, amb l'elaboració d'un document final que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per elaborar les futures lleis dels governs locals.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació