Divendres, 3 de maig de 2024
meteorologia: onada de fred

L'onada de fred s'endinsa al Pirineu amb valors propers als -20ºC i fortes ratxes de vent

La nevada anirà a menys aquest vespre, el vent bufarà fort i el fred s'intensificarà a mesura que passin les hores | El risc d'allaus es manté elevat en una escala de 4 sobre 5 a la meitat nord de la Pallaresa i la Vall Fosca

Jordi Ubach Llorens 17 de gener de 2017 a les 17:23
Una piscina congelada a Escaló, al Pallars Sobirà, aquest dimarts | ACN
L'onada de fred siberià que aquesta setmana afecta Catalunya ha deixat valors propers als 20 graus sota zero al Pirineu, com per exemple els -19,5 graus a Boí o els -18,2 graus a Espot, ambdós a la cota 2.500 metres. A la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya, la temperatura mínima ha arribat als -25ºC. Les baixes temperatures també han fet caure els termòmetres a la resta del territori.  

Pel que fa el vent, les ratxes més fortes han estat fora del Pallars: a Puig Sesolles (1.668 m), amb 137,9 km/h; al Santuari de Queralt (127,4 km/h) i a Portbou (109,8 km/h), mentre que a la capital catalana hi ha hagut un cop de 78,5 km/h. D'altra banda, la neu manté tallada la C-28 al Port de la Bonaigua de Vaquèira a Casa Sastrada per risc d'allaus. La resta de carreteres pallareses han recuperat la normalitat aquest dimarts.

Trànsit ha recordat que també hi ha plaques de gel, sovint situades en zones ombrívoles i humides i no sempre en zones de muntanya. Pel que fa al transport escolar, gestionat pels Consells Comarcals, aquest dimarts no hi ha hagut cap anul·lació i els trajectes s'han fet amb normalitat.

Es manté el risc d'allaus

Protecció Civil manté la prealerta del pla Allaucat pel risc generalitzat al Pirineu Occidental. Es tracta de risc fort -4 sobre 5 en l'escala europea- d'allaus a l'Aran, a la Ribagorçana-Vall-Fosca, a la meitat nord de la Pallaresa i al Perafita-Puigpedrós. Segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el perill d'allaus va en descens aquest dimarts.
 

Una màquina llevaneu repartint sal en una pista del Pallars Sobirà. Foto: ACN


També es manté la prealerta del Procicat per ventades. Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions, especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu, i seguir els consells del Servei Català de Trànsit. També, aconsella estar atents a les possibles incidències per la mala combustió de calefaccions, estufes o xemeneies i no tapar les reixetes per garantir l'entrada d'oxigen.

Les nevades aniran a menys però el fred serà més intens

Les prediccions meteorològiques indiquen que per a aquest dimarts la nevada al Pirineu anirà a menys fins a desaparèixer. El vent bufarà fort fins al vespre, especialment al Pirineu. Les temperatures més baixes arribaran aquest dimecres i dijous, quan s'espera que el fred sigui més rigorós, tot i que l'ambient serà assolellat.

Els valors mínims estaran entre els -14 graus i els -9 al Pirineu, entre els -10 i els -5 graus al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 graus i entre -4 i 1 grau al prelitoral. Per tot plegat, el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats els avisos d'onada de fred, de vent i d'onatge.
 

Un cavall bevent en un abeurador amb l'aigua gelada a Esterri d'Àneu. Foto: ACN


A banda, entre dijous i divendres es preveu l'arribada d'alguns núvols pel litoral i prelitoral i seran possibles algunes precipitacions febles, sobretot a l'extrem sud i al nord-est, amb una cota de neu d'uns 600 metres, tot i que en l'inici de la precipitació podria ser d'uns 400.

Els models a mitjà termini indiquen que a partir del cap de setmana l'atmosfera s'estabilitzarà i la temperatura es recuperarà, tot i que l'ambient es mantindrà fred.
 
El Govern demana precaució

Protecció Civil ha activat el pla Procicat per l'onada de fred i la forta baixada de temperatures a Catalunya des de la passada matinada i fins dijous. És per això que el Govern demana extremar les precaucions especialment en els desplaçaments en vehicle i a peu (plaques de gel) i fer cas dels consells i informació del Servei Català de Trànsit i pel que fa a gent gran, nens i persones amb malalties respiratòries, ja que són els més vulnerables a les baixes temperatures.

D'altra banda, Protecció Civil ha desactivat el pla especial d'emergències per nevades un cop finalitzat l'episodi dels darrers dies que han deixat acumulacions de neu destacables al Pirineu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació