Dimarts, 30 d'abril de 2024
geoparc

La candidatura del Geoparc de Tremp queda posposada a l'espera d'un últim estudi

El Consell Mundial de Geoparcs valora molt positivament el projecte pallarès, però vol constatar les seves particularitats respecte el Geoparc de Sobrarbe | La candidatura és optimista i ja s'ha posat a treballar per presentar l'estudi en els propers mesos

Jordi Ubach Llorens 12 de gener de 2017 a les 14:51
Reunió de l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, el dia de la seva creació | ACN
La candidatura Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que opta a esdevenir Geoparc Mundial de la Unesco, ha quedat posposada a l'espera dels resultats d'un estudi comparatiu entre la candidatura pallaresa i l'adjacent Geoparc Mundial de Sobrarbe (Huesca). Aquest estudi, que presentarà en els propers mesos, ha de servir per determinar si existeix un patrimoni geològic similar entre els dos territoris.

Aquesta és, a grans trets, la conclusió principal de l'informe emès pel Consell Mundial de Geoparcs, que es va reunir el 24 i 25 de setembre a Torquay (Anglaterra). Segons fonts de la candidatura, l'informe rebut aquesta setmana és molt favorable, ja que destaca un seguit de punts forts. Entre ells, el Consell Mundial de Geoparcs valora la solidesa de l'òrgan de gestió, el ric patrimoni cultural del territori i el finançament estable de la candidatura, assumit per la Diputació de Lleida, el Departament de Territori i per les quotes dels propis socis.

Entre altres punts, també destaca l'estratègia de desenvolupament sostenible del territori, la feina feta per les organitzacions associades al projecte Geoparc, especialment les activitats econòmiques relacionades amb el turisme, així com el rol del Geoparc com a catalitzador per cohesionar el territori sota la seva marca.

La candidatura pallaresa disposa, a més, de dos informes positius del patrimoni geològic d'importància internacional de la International Union of Geological Sciences (IUGS). Tot sembla indicar, doncs, que el Geoparc Conca de Tremp-Montsec podria tirar endavant un cop presentat l'estudi requerit pel Consell Mundial de Geoparcs i pel que ja s'ha posat a treballar.
 

El Geoparc de Sobrarbe, al Pirineu aragonès. Foto: Geoparque de Sobrarbe


El president de l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, Joan Ubach, ha assegurat que "estem molt a prop de l'objectiu final" i que l'estudi es farà "de manera rigorosa" i "amb total dedicació" perquè la seva presentació "sigui el darrer obstacle per aconseguir la certificació com a Geoparc". Ubach s'ha mostrat satisfet "per haver superat la majoria d'accions i obligacions que el Consell Mundial ens demanava".

Recomanacions

A banda de l'esmentat estudi comparatiu, l'informe també inclou una sèrie de recomanacions. Entre elles, el Consell Mundial de Geoparcs insta el projecte trempolí a millorar la utilització del logo i la imatge de la marca. ​El Consell Mundial de Geoparcs també recomana a la candidatura pallaresa el reforç del paper de la dona en càrrecs directius dins del personal de l'Associació Geoparc, d'acord amb els principis de la Unesco, o una millora del treball en xarxa amb altres Geoparcs mundials. 

Aquesta és una de les possibilitats que els representants del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec contemplaven com a possible escenari de resolució. El pas que faran ara serà elaborar aquest estudi comparatiu definint els trets diferencials entre els territoris adjacents per tal de complir les recomanacions transmeses.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació