Dimarts, 23 d'abril de 2024
conflicte endesa

Acord entre Endesa i la Vall Fosca per liquidar els rebuts de la llum

Es tracta de factures des del juliol de 2009 al desembre de 2014 | La companyia i els veïns hauran de negociar el pagament dels rebuts del 2015 i el 2016

Jordi Ubach Llorens 5 de gener de 2017 a les 09:28
Dos tècnics d'Endesa revisant els comptadors a la Vall Fosca | ACN
Endesa i els veïns de la Vall Fosca han arribat a un acord per evitar talls de llum per impagament de rebuts pendents. L'acord contempla un període de 18 mesos perquè els veïns puguin liquidar els rebuts, sense interessos i amb la possibilitat de fer-ho de manera fraccionada, que van des del juliol de 2009 al desembre de 2014.

Pel que fa als rebuts a partir del 2014 estan pendents d'una consulta a la Direcció General de Tributs a Madrid. La companyia elèctrica i els veïns hauran de negociar el pagament dels rebuts del 2015 i el 2016, un cop obtinguin resposta de la direcció general de Tributs.

L'alcalde de la Torre de Cabdella, Josep Maria Dalmau, ha explicat que aquest mes de gener el consistori començarà a liquidar l'import pendent corresponent als equipaments municipals i l'enllumenat públic, entre altres. Per aquest motiu. l'ajuntament ha destinat al pressupost per al 2017 una partida de 80.000 euros per abonar part del consum elèctric en aquest període.

El passat 3 de novembre, els veïns van evitar que Endesa tallés la llum a 11 clients de la Vall Fosca, després que dos tècnics es presentessin a la zona disposats a efectuar els talls. La mateixa tard, Endesa va denunciar a la Torre de Cabdella per amenaces i per impedir el tall de subministrament.

Una tarifa pactada

La polèmica arrenca amb un desacord en la facturació. Els veïns i l'ajuntament demanen que l'IVA s'apliqui sobre la tarifa bonificada que tenen des del 1927 com a compensació de les obres de la central de Capdella. 

En aquell moment es va signar un contracte amb l'empresa explotadora de les obres de llacs, canals i línies elèctriques -aleshores EEC (Energia Elèctrica de Catalunya, S.A.)- segons el qual, a canvi de la utilització de terrenys públics per al seu negoci l'ajuntament i els veïns rebrien unes contraprestacions.

De la seva banda, Endesa demana un total d'1,4 milions d’euros, dels quals uns 250.000 a l'ajuntament, corresponents a l'IVA del 21% que aplica sobre la Tarifa d'Últim Recurs, no sobre la bonificada. 

Una sentència va donar la raó a Endesa al febrer i la companyia va procedir al cap de deu mesos a realitzar els talls. Al desembre, va arribar l'acord d'efectuar els pagaments sense interessos.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació