Dissabte, 18 de maig de 2024
pluges

L'episodi de pluges deixa més de 200 litres en alguns punts del Pallars

L'embassament de Sant Antoni augmenta el seu volum en un 13% i el seu nivell d'aigua puja uns 4 metres | Des de diumenge han caigut 81,2 litres a Tremp, 92,3 a Sort i 85,3 a la Pobla de Segur

Redacció / ACN 25 de novembre de 2016 a les 09:24
L'embassament de Sant Antoni, aquest dijous, ha canviat d'aspecte | Jordi Peró
El darrer episodi de pluges ha deixat quantitats importants d'aigua al territori sobretot al Pirineu. Es tracta del segon episodi de pluges abundants d'aquesta tardor. Durant els darrers quatre dies s'han acumulat més de 200 litres a les cotes altes del Pirineu, segons ha indicat el Servei Meteorològic de Catalunya.

L'episodi ha anat acompanyat també de fortes ventades, nevades a cotes altes i una línia de torbonada que ha provocat gran quantitat d'aparat elèctric, fortes ventades, pedra i calamarsa. Ha estat provocat per la presència d'una massa d'aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera que es va anar despenjant del corrent general, juntament amb la formació d'una extensa depressió en superfície ubicada sobre la península Ibèrica.

Les pluges van començar diumenge al vespre a l'extrem sud del Principat i meitat nord-occidental, amb alguns xàfecs de poca intensitat. La pluja va anar estenent-se per tot el territori durant dilluns i matí de dimarts, assolint-se les quantitats diàries més altes de tot l'episodi. 

Així dilluns es van enregistrar fins a 119,2 litres al Port del Comte (2.316 metres, el Solsonès) i 104,9 mm a Espot (2.519 metres). A partir de dimarts a la tarda la pluja es va concentrar a la meitat occidental de Catalunya. Finalment, dimecres la pluja va tornar a afectar tot el país, començant pels extrems nord i sud-occidental i cobrint tot el territori en direcció sud-est nord-oest fins dijous a la matinada.

Els registres més destacats que han deixat les pluges aquests darrers quatre dies són els 213 litres a Espot, 194,6 al Port del Comte o els 190,7 a Boí. A Tremp hi han caigut 81,2 litres des de diumenge, a Sort 92,3 litres i a la Pobla de Segur 85,3 litres.

Així mateix, la neu ha fet acte de presència a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu. Destaquen els 64 centímetres acumulats a Espot (2.519 metres), 45 centímetres a Port Ainé, 39 centímetres a la Bonaigua (2.266 metres) o els 13 a Ulldeter (2.410 metres).

L'embassament de Sant Antoni creix un 13%

Els embassaments de les conques internes han augmentat una mitjana del 2% les seves reserves després de les pluges, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Concretament, han passat del 52% de reserves (358 hm3) de diumenge passat al 54% (375 hm3) d'aquest dijous.

Destaca especialment l'embassament de Sant Antoni, que ha incrementat el seu volum d'aigua en un 13% i ha pujat 4 metres d'alçada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació