Dijous, 2 de maig de 2024

Olga Tomàs renuncia a dirigir l'Agència Tributària pels recels de la CUP

Ha esgrimit "raons personals" per justificar la seva negativa a dirigir la futura Hisenda catalana

Redacció 19 de setembre de 2016 a les 11:43

Olga Tomàs ha renunciat a la seva nova plaça. Foto: Gencat


Olga Tomàs ha comunicat al secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, la seva renúncia a assumir el càrrec de nova directora de l'Agència Tributària de Catalunya, en substitució de Teresa Ribas. Tomàs ha pres aquesta decisió per raons personals, després de constatar que el seu futur nomenament no genera el consens necessari per assumir aquesta responsabilitat.

Tomàs, que havia de prendre possessió del càrrec a principis d'octubre, continuarà treballant a l'ATC, desenvolupant el càrrec que exerceix actualment com a coordinadora territorial d'oficines de gestió tributària de l'ens. El Govern ja treballa en la designació d'un nou director i, de fet, ja hi ha algun nom sobre la taula.

La renúncia de Tomàs arriba a només una setmana de l'anunci del seu nomenament i poques hores després de les crítiques de la CUP per la seva vinculació a Josep Tous i Oriol Pujol pel cas ITV (per bé que no ha estat acusada de tenir-hi cap paper).

La CUP critica l'elecció davant de Tomàs

Durant la comissió d'Economia de la setmana passada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant havia instat a mirar "currículums, trajectòries i alguns vincles" a l'hora de fer nomenaments de direcció a l'ATC, en relació a Tomàs, que entre 1995 i 2004 havia treballat en departaments sota les ordres d'Oriol Pujol i Josep Tous, els dos imputats en el cas ITV, entre 2008 i 2011 va tornar a coincidir amb Tous i, entre el 2011 i el 2015, va ser directora de serveis del departament d'Empresa i Ocupació, amb Enric Colet Petit com a secretari general, també imputat.

De fet, Tomàs haurà de declarar com a testimoni del cas ITV i apareix a les gravacions, citada com un dels nomenaments fets el 2011 que evidenciarien encara la seva influència en el Govern. "És evident que aparèixer a gravacions de casos judicialitzats no vol dir res, però també ens hauríem de preguntar per què apareixen certs noms", va etzibar Reguant, que va reclamar que, en aquests casos de nomenaments d'alta direcció, es facin concursos públics, com en la tria dels treballadors de l'ATC.

Fonts de la conselleria admeten que l'única crítica que ha arribat per la tria ha estat per part de la CUP. I Tomàs va poder-la sentir de boca de Reguant, ja que es trobava a la comissió i, per això, segons Economia, ha preferit seguir en el seu càrrec actual i renunciar a l'ascens. El departament afirma que, com a directiva de perfil tècnic que és, no hauria volgut entrar en disputes partidistes i hauria preferit no posar en qüestió per les seves vinculacions professionals anteriors una estructura d'estat clau com la Hisenda pròpia.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació