Divendres, 26 d'abril de 2024

El cinema rural torna al Pallars per cinquè any de la mà de Mostremp

La 5a mostra de cinema rural del Pallars, amb seu a Tremp, arrenca aquest dijous amb "Els cinemes recuperats" com a eix temàtic

Redacció 17 d'agost de 2016 a les 09:14

Fotograma d'un dels curtmetratges presentats a la secció local. Foto: Mostremp


Un estiu més el cinema rural es dóna cita al Pallars gràcies a Mostremp. Enguany se'n compleix ja la 5a edició i, per celebrar-ho, el festival arriba ple de novetats. La mostra, que es durà a terme entre el 18 i el 21 d'agost a Tremp i tindrà com a eix temàtic "Els cinemes recuperats", pujarà el teló dijous al cinema La Lira amb la inauguració i la projecció del film Slow West, un western modern que relata el viatge a la recerca d’un amor perdut.

La secció oficial estarà composta per un total de 13 curtmetratges de temàtica rural i de la procedència més diversa, seleccionats d’un total de 110. Hi haurà obres per a tots els gustos i s'hi veuran tot tipus de gèneres: des del documental més tendre de Som pastor al dramatisme més psicològic d'Hileta o de Lost Village, passant, com no potser d'altra forma, per la crítica social i les dificultats inherents del ruralisme de la mà d'Aceite rancio o Dionisio.

De la mateixa forma, s'hi podran trobar curtmetratges amb històries que exploren l'interior més humà, com la pèrdua de la innocència a Hermanos; el conflicte entre una adolescent i la seva mare a 14 anys i un dia; o l'emotiva Cocote. Historia de un perro. Totes elles competiran pel premi del públic i el del jurat, que aquest any estarà format pel cineasta Manel Dalmau, el gerent del Circuit Urgellenc Pere Aumedes i la reconeguda actriu catalana Maria Molins. Pallars Digital serà, un any més, el mitjà oficial de la mostra.

La cara més social

En l'edició d'enguany es consolida la "Finestra d’actualitat", una secció on es projectaran 5 curtmetratges relacionats amb diferents temàtiques d'àmbits socials i centrats en la més candent i rabiosa actualitat, com la identitat sexual a Víctor XX, el conflicte basc tractat amb humor a No abortamos, o la dramàtica recerca de l’or en una mina de Benín de Nobody dies here.

Cinema al carrer i activitats per a tots els públics

Com en cada edició, la mostra surt de la Lira per tal d'afavorir la participació del públic i buscar el diàleg entre la gent relacionada amb el món del cine i els espectadors, com en els ja tradicionals vermuts de cine (dissabte a les 12h), amb la presència d'alguns dels directors dels curtmetratges finalistes de la mostra. També s'espera la participació del públic en la "Festa del Cinema", un sopar que tindrà lloc el divendres a l'Hotel Terradets de Cellers i on es podrà gaudir d’un curtmetratge musicat en directe.

Més enllà de la secció jove, el Mostremp segueix amb l'intent d'atansar el cinema als més petits i despertar l'interès entre els més menuts. En aquesta direcció van propostes com la "Caravana Puck", on s'hi projectaran diferents curtmetratges d'animació (divendres de 18:30h a 20:30h i dissabte d'11h a 14h), o la "Sessió Infantil" del diumenge, amb la projecció de la pel·lícula d'animació Al sostre del món.

A més a més, i com a novetat d'enguany, durant tot el cap de setmana es podran visitar les exposicions dels cartells presentats al concurs d'aquesta edició, a la Lira, i la mostra fotogràfica sobre els 22 cinemes del Pallars "Anys de cinema", que es durà a terme a l'Epicentre i que ha estat realitzada amb la col·laboració de l'historiador de Salàs de Pallars, Sisco Farràs. 

Arribar a més racons 

Seguint amb la voluntat de portar el cinema rural a tots els racons del Pallars, acostar la mostra al major nombre de públic possible i animar-ne la seva participació, durant les nits d'agost ha tingut lloc el "Mostremp sobre rodes". Cada any són més les localitats que s'hi afegeixen i, en aquesta edició, ja han estat un total de 12, amb les novetats d'Aulàs, Espui i Gerri de la Sal, que s'afegeixen a d'altres que han repetit l'experiència com Esterri d'Àneu, Sort o Pobla de Segur. L'assistència de públic enguany ha estat de 380 espectadors.
 

Consulta l'agenda del Mostremp 2016


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació