Dimecres, 24 d'abril de 2024

Noves dades sobre els neandertals al Pirineu

S'han localitzat a la Cova dels Tritons restes òssies d'animals i una petita col·lecció d'eines lítiques

ACN 9 d'agost de 2016 a les 11:18

Tres persones excavant a la Cova dels Tritons, al municipi de Senterada. Foto: ACN


Una campanya d'excavacions a la Cova dels Tritons, al Congost d'Erinyà, han deixat noves dades sobre els neandertals al Pirineu. Al seu interior s'hi ha trobat una gran quantitat de restes òssies d'animals acumulats per aquests predadors, sobretot caprins i óssos de les cavernes, que indiquen l'ús de la cavitat per part de grans carnívors durant generacions.

També s'hi han trobat indicis de presència humana. Entre els ossos acumulats pels carnívors s'ha localitzat una petita col·lecció d'eines lítiques que guarden les típiques característiques de l'època neandertal. Això fa que la Cova dels Tritons, juntament amb la Cova de les Llenes situada al mateix congost, representi una evidència més de la continuïtat d'aquestes comunitats neandertals a les valls prepirinenques durant bona part del Paleolític mitjà, un període dins del paleolític que abraça entre els anys 40.000 i 33.000 aC. 

La Cova dels Tritons és una cova de dimensions reduïdes, que consta d'un passadís estret d'uns 20 metres de llargada, al fons del qual hi ha una saleta d'uns 5-6m2. És el lloc perfecte per a l'establiment de caus de carnívors prehistòrics. 

Les excavacions a les Coves dels Tritons i de les Llenes s'integren dins del projecte de recerca de la Generalitat de Catalunya "Compartint l'espai: les interaccions entre homínids i carnívors al Nord-est peninsular", el qual tracta d'esbrinar el rol d'aquests grups humans en contexts marginals com el Pirineu.

Rastrejar els modes de vida dels neandertals a les valls prepirinenques i la seva convivència amb els grans carnívors és l'objectiu del projecte de recerca que s'està desenvolupant des del IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) a la Comarca del Pallars Jussà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació