Dimecres, 8 de maig de 2024

Localitzen una óssa amb el seus dos cadells al Pallars Sobirà

Un guarda de la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars topa amb els tres animals a uns dos-cents metres de distància

Jordi Ubach 7 de juliol de 2016 a les 14:26


Piros Explorer, agrupació que realitza estudis sobre el comportament i l'actuació de l'ós del Pirineu, ha publicat un vídeo gravat per un guarda de la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars on s'hi pot veure una óssa passejant amb els seus dos cadells al Pallars Sobirà, el passat 28 de juny. Un document excel·lent d'observació directa i "un dels millors vídeos dels darrers anys", segons afirmen des de la mateixa organització.

Segons explica l'autor del vídeo, aquest es va trobar de cara amb les dos cries, a uns 200 metres de distància, mentre realitzava un cens d'isard a la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars. La óssa el va veure, i va ser llavors quan es va tombar immediatament a terra per agafar la seva càmera i provar de gravar-los. "En aquell moment, la mare va canviar la trajectòria, va saltar cap avall i es va amagar, seguida pels dos cadells", explica. Va ser llavors, mentre baixaven muntanya avall, quan va poder enregistrar-los.

El guarda destaca la "sort" de creuar-se amb els tres óssos bruns, uns exemplars que considera que s'estan adaptant "ràpid i bé" al Pirineu i que, a més, ho fan en indrets on ja s'hi trobaven còmodes antigament. El guarda de la Reserva Nacional també ha volgut destacar que l'óssa "no va tenir l'instint d'atacar-me, sinó tot el contrari".
 
Aquesta óssa podria ser la mateixa que es va localitzar a principis del mes de juny a Naut Aran mitjançant l'equip de seguiment de l'ós bru de Depana, en col·laboració i sota la supervisió del Conselh Generau d’Aran. L'óssa vista a l'Aran també anava acompanyada dels seus dos cadells.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació