Dissabte, 18 de maig de 2024

Una tercera esllavissada talla indefinidament la carretera de Baiasca

Part de la muntanya ha cedit mentre els operaris feien tasques de sanejament | Baiasca mostra la seva "impotència" davant la "passivitat" de les administracions

Jordi Ubach 12 de maig de 2016 a les 10:10

La tercera esllavissada en tres dies ha tallat l'accés a Baiasca. Foto: ACN


Una tercera esllavissada ha tallat indefinidament aquest matí la carretera de Baiasca. Un tram d'uns cinc metres d'amplitud s'ha desprès muntanya avall mentre els operaris feien feines de sanejament en el punt on dimarts i dimecres hi va haver els primers despreniments. Sortosament, l'allau no ha atrapat cap dels treballadors. La muntanya de pedres i terra, que també s'ha endut algun arbre, ha cobert la carretera d'accés al poble, fet que ha provocat que des de l'EMD de Baiasca s'hagi pres la decisió de tallar indefinidament la carretera com a mesura de seguretat i a l'espera d'una solució definitiva.

Aquesta és la tercera esllavissada que es registra en el mateix punt. Segons explica el president de l'EMD de Baiasca, Jordi Fillet, "durant la tarda d'ahir va aparèixer una esquerda a la muntanya", fet que els va fer témer el que ha acabat succeint. Per aquest motiu, va ordenar els veïns que passessin els cotxes a l'altra banda, per evitar quedar incomunicats en el cas que la muntanya cedís, com ha acabat passant aquest matí. Segons Fillet, "el terreny encara és inestable" i res garanteix que no es puguin tornar a produir noves esllavissades.
 

L'accés a Baiasca, tancat aquest matí. Foto: Jordi Fillet


Fillet s'ha mostrat indignat i ha fet palesa en declaracions a Pallars Digital la "impotència" de tot un poble davant la "passivitat" de les administracions. "Esperem solucions. Encara que a Baiasca només hi visquem quinze persones, mereixem un accés digne a la vivenda", reclama. Fillet ha explicat que la Generalitat i la Diputació s'han compromès a trobar-hi una solució, supeditada a l'aprovació dels pressupostos. "És la tercera esllavissada en tres dies. No podem esperar al juliol", ha exclamat el president de l'EMD.

En les properes hores un tècnic del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ens que gestiona la carretera, de titularitat municipal, es desplaçarà fins a la zona per avaluar els desperfectes i l'estat actual de la via. L'hivern del 2015 Baiasca va patir un episodi similar i el poble va estar quatre dies aïllat per un esfondrament de la carretera en el mateix punt.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació