Dissabte, 18 de maig de 2024

Depana denuncia la tala il·legal de Tolzó per part de la Generalitat

L'entitat ecologista no descarta formular una denúncia penal per destrucció d'un espai natural protegit

ACN 10 de maig de 2016 a les 09:48

Estat del forest de Tolzó després dels treballs forestals. Foto: ACN


L'entitat ecologista Depana ha denunciat via administrativa una tala il·legal a Tolzó, al municipì de Soriguera, per part del Departament d'Agricultura. L'actuació de tala per aprofitament de fusta per part del departament ha suposat la tallada arreu d'unes 2,5 hectàrees de pinassa i pi roig. Per facilitar aquesta tala s'ha construït al mateix paratge una pista forestal nova de 5 metres d'amplada. Depana denuncia que aquesta obra s'ha fet sense avaluació d'impacte ambiental ni llicència de l'ajuntament, i que s'ha abandonat tot el brancatge al costat de la pista amb l'elevat risc d'incendi forestal que aquest fet suposa.

L'entitat ecologista diu que l'actuació contravé diferents normatives. La pista nova no ha estat subjecta a avaluació d'impacte ambiental tal com preveu la legislació actual. Depana denuncia que gran part de la pista nova s'ha traçat dins del PEIN (Pla d'espais d'interès natural) "Costoia" i de l'espai de XN2000 (Xarxa natura 2000) "Aigüestortes, i que es tracta d'una forest sense Pla d'Ordenació Forestal, d'obligat compliment als espais de XN2000 de la Regió biogeogràfica Alpina.

Depana argumenta que es tracta d'una actuació que vulnera absolutament la legislació ambiental per part de la mateixa administració i afegeix que el fet que la propietat del sòl sigui de la Generalitat, no l'eximeix de les diferents obligacions de caràcter legal.

Els Ajuntaments de Sort, Soriguera, Rialp i Baix Pallars van enviar fa unes setmanes una carta a la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, queixant-se de la mala gestió forestal de la Generalitat en boscos públics del Pallars. Agricultura va contestar la queixa reconeixent que en l'aprofitament de Tolzó es van produir defectes en l'execució, com va quedar recollit en acta signada el 8/7 de 2014 per una inspecció interna del Departament. Agricultura es mostra disposat a millorar la informació als ajuntaments a on es realitzin treballs d'aquestes característiques.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació