Dissabte, 18 de maig de 2024

Demanen revisar els protocols en cas de temporal per evitar «alarmisme»

La Diputació, consells comarcals, alcaldes i sector turístic traslladaran el seu malestar directament al conseller d'Interior, Jordi Jané

ACN 17 de març de 2016 a les 16:11

Moment en què el ple ha votat la moció sobre els episodis de nevades. Foto: ACN


El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous una moció on es demana a la Generalitat que revisi els protocols de comunicació en cas de temporal per evitar l'"alarmisme" que es considera que es va produir l'últim cap de setmana de febrer i que va provocar greus perjudicis al sector turístic del Pirineu. Representants de la corporació provincial, consells comarcals, alcaldes i de la Federació d'Hostaleria de Lleida traslladaran el seu malestar directament al conseller d'Interior, Jordi Jané, en una reunió que s'ha de convocar en els pròxims dies.

La moció l'ha presentada els grups d'Unitat d'Aran i el PSC i ha obtingut el suport gairebé unànime de la resta de formacions. El primer punt demana "una revisió dels protocols de comunicació i de missatges que es donen a la ciutadania en activar una fase d'alerta per part del Servi de Meteorologia de Catalunya, la Direcció General de Protecció Civil i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)".

El segon punt demana a la CCMA una "comunicació més proporcional i de prudència, enlloc de l'alarmisme viscut el passat mes de febrer". I l'últim punt insta la Generalitat a "donar suport als sectors afectats i "potenciar les polítiques públiques del sector del sector turístic arreu del territori". La votació s'ha fet per punts, fet que ha permès que C's votés en contra del primer i que la CUP s'abstingués en el segon. 

Els qui més s'han estès en la defensa de la moció han estat dos representants pirinencs a la corporació. En primer lloc, l'impulsor, el portaveu d'Unitat d'Aran Francesc Boya, que ha lamentat que l'episodi de l'últim cap de setmana de febrer "no és excepcional" i ha recordat que cada vegada que es repeteix es provoquen unes "afectacions molt greus" en un territori on el turisme és l'activitat econòmica principal, "i especialment quan la temporada no ha sigut molt bona, com aquesta, que va començar amb poca neu".

En el mateix sentit s'ha expressat també el vicepresident, diputat responsable de turisme i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, que ha remarcat que pel sector turístic del Pirineu la temporada forta són 12 caps de setmana, per tant, "un episodi a l'any no és una anècdota, és un dany irreparable al compte d'explotació dels petits autònoms, de les estacions d'esquí, de les empreses, etc.". "Pressionarem perquè des del departament d'Interior es prenguin les mesures com toquen; prevenir no és dir a la gent que no es mogui de casa seva sinó avisar que agafin les cadenes i que omplin el dipòsit", ha dit. Per tant, considera que és "de sentit comú" demanar a Interior i a la CCMA que siguin "més curosos", per exemple, oferint prediccions meteorològiques més detallades.

Sabarich ha lamentat que la diputada de C's, Àngeles Ribes, hagi decidit votar en contra del primer punt de la moció, "suposo que per desconeixement de la realitat del territori". Ribes ho ha argumentat afirmant que "val més prevenir que curar" i que des de la Diputació de Lleida "no som nosaltres qui hem de donar lliçons a Protecció Civil". En canvi, s'ha recreat per defensar el vot a favor al segon punt del text, el que demana una "comunicació més proporcional i de prudència" a la CCMA. La diputada de C's ha desviat el debat fent una crítica general als mitjans públics catalans, als quals ha acusat d'estar "impregnats d'una èpica fictícia" i recordar "pel·lícules com els Deu Manaments a l'hora de tractar el que està passant a Catalunya" en comptes de ser uns "mitjans seriosos". "Si haguessin demanat l'eliminació de la CCMA els asseguro que també ens hi haguéssim sumat", ha rematat.

La portaveu del PP, Dolors López, ha votat a favor de la moció però també ha volgut puntualitzar que "és difícil posar la línia vermella entre el que és alarmisme i informació real".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació