Dissabte, 4 de maig de 2024

​Les dones només encapçalen un 17,7% dels ajuntaments i consells comarcals a la demarcació de Lleida

El manifest conjunt pronunciat el 8 de març recorda que "cal feminitzar la societat des de les institucions"

ACN / Redacció 8 de març de 2016 a les 18:54

Sort ha acollit enguany l'acte institucional a l'Alt Pirineu i Aran. Foto: Consell Comarcal Pallars Sobirà


"Cal que, des de les institucions, anem feminitzant la societat, incorporant les dones al centre de la política". Aquesta ha estat una de les reivindicacions del manifest conjunt que s'ha llegit a les 12h del migdia d'aquest dimarts, Dia Internacional de la Dona, a l'Oficina Comarcal de Turisme de Sort, en l'acte principal a l'Alt Pirineu i Aran. La realitat, però, és que actualment només 37 dones (17,2%) encapçalen els 215 ajuntaments de la demarcació de Lleida i només 2 (18,2%) els 11 Consells Comarcals de les Terres de Lleida i l'Alt Pirineu i el Conselh Generau d'Aran, concretament el del Segrià i el de la Noguera.

Només 37 alcaldies de les 215 de les Terres de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran estan encapçalades per dones. Al Solsonès, la proporció encara és més baixa ja que només hi ha una alcaldessa en els 15 ajuntaments de la comarca. Pel que fa als 11 Consells Comarcals de la demarcació de Lleida i al Conselh Generau d'Aran (presidit per un home), les dones que els presideixen són només 2, Concepció Cañadell a la Noguera i Maria José Invernón al Segrià. Si hi sumem la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, arriben a 3. 
 

Una sardana ha servit per cloure l'acte. Foto: Consell Comarcal Pallars Sobirà


L'acte institucional a Sort ha estat presentat per l'alcalde del municipi, Raimon Monterde i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Maria Rosa Amorós. Seguidament s'ha llegit una declaració institucional a càrrec de la vicepresidenta del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Anna Panisello, així com una lectura de poemes a càrrec dels alumnes de 4t d'ESO de l'INS Hug Roger III de Sort. A clos l'acte el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, just abans de la ballada d'una sardana a càrrec de l'Associació Cultural Sardanistes de Sort.

L'acte comarcal del Jussà, a Isona

El Consell Comarcal del Pallars Jussà va celebrar ahir a Isona l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones a la comarca, al que van assistir representants de diferents entitats de la zona. L’acte, que va comptar amb la col·laboració de l’ajuntament d’Isona i Conca Dellà i de l’associació de gent gran Sant Antolí d’Isona, la senyora M. Rosa Arimont, veïna d’Isona, va llegir el Manifest del 8 de març Dia Internacional de les Dones.

D’altra banda, en la seva intervenció el President del Consell Comarcal, Constantí Aranda, va destacar la voluntat de continuar treballant per avançar cap a la igualtat d’oportunitats entre les persones i donar suport a aquelles accions que aposten per un model de ciutadania que garanteixi el reconeixement, l’apoderament i participació activa de les dones.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació