Divendres, 10 de maig de 2024

Les temperatures d'aquest hivern, entre 1,5 i 3 graus per sobre la mitjana

Ha estat el més càlid de la sèrie històrica a alta muntanya

ACN 4 de març de 2016 a les 11:38

Pollins pasturant en prat glaçat. Foto: Antonina Coromina


Les temperatures d'aquest hivern a Catalunya s'han situat entre 1,5 i 3 graus per sobre de la mitjana i ha estat càlid sense excepció arreu del territori, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. L'anticicló de desembre va propiciar inversió tèrmica i molta boira a les planes de l'interior i a la Conca de Tremp, on l'hivern va començar amb normalitat tèrmica, però no a la resta, ja que, segons la primera anàlisi de les dades, al Pirineu i al litoral i prelitoral s'han registrat els valors més elevats de les sèries històriques.

Al gener, la situació meteorològica es va caracteritzar pel pas de diversos fronts d'origen atlàntic, tot i que la massa d'aire fred procedents d'altes latituds no va arribar a Catalunya, mentre que el febrer sempre ha estat càlid i marcat pels vents de l'oest. Finalment, un canvi de temps a finals de mes va permetre l'entrada d'aire fred però amb una durada curta que no ha compensat la calor de les setmanes anteriors.

En una primera anàlisi, l'hivern 2015-2016 ha estat el que ha registrat valors més elevats al Pirineu dels darrers 18 anys, des que es registren dades de manera contínua.

Manca de grans nevades

D'altra banda l'hivern 2015-2016 ha estat sec fins i tot molt sec a punts de l'Alt Empordà, Gironès, Selva, Garrotxa, Osona, Ripollès, Cerdanya, Vallès Occidental Barcelonès, Baix Llobregat, Alt Penedès, Montsià i Baix Ebre. Només a punts del Segrià, del Pla d'Urgell i de l'Urgell, a més de zones d'altitud del Pirineu Occidental, ha estat lleugerament plujós.

A més, a diferència d'hiverns anteriors, no s'hi ha registrat cap nevada important i només a finals de febrer la neu es va deixar veure d'una manera més generalitzada al Pirineu i a cotes mitjanes i fins i tot baixes en comarques occidentals.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació